Шефът на Nexo: Биткойнът ще достигне 100 хил. долара тази година

Шефът на Nexo: Биткойнът ще достигне 100 хил. долара тази година

Биткойнът може да повиши цената си и да скочи до 100 хил. долара до средата на годината. Това прогнозира в интервю за CNBC съоснователят и управляващ партньор на компанията за финансови услуги Nexo, Антони Тренчев.

Най-скъпата криптовалута в света се разменя срещу 46 491 долара или малко над 80 хил. долара за монета към 15:00 ч. днес. Биткойнът е сред победителите след старта на пандемията, като стойността му се повиши с над 60% през 2021 г., въпреки че беше далеч от рекордния си връх от около 69 хил. долара, достигнат по-рано миналата година. За сравнение S&P 500 се повиши с близо 27% за същия период, докато Dow и Nasdaq нараснаха съответно с 18,7% и 21,4% за годината.

Не всички са позитивни колкото Тренчев. Експерти предупреждават, че биткойнът може да бележи рязък спад през следващите месеци. Керъл Александър, професор по финанси в университета в Съсекс, смята, че криптовалутата ще падне до 10 хил. долара през 2022-ра, което на практика ще унищожи печалбите ѝ през изминалата година и половина.

Продължителният регулаторен контрол върху сектора и дивите колебания на цените също може да натежат. Според Тренчев има „две прости причини“ за големи печалби за биткойна.

Едната е, че „институциите изграждат свои хазни“ и ги пълнят с криптовалута, а другата – че „евтините пари“ са тук, за да останат, и това ще е благодат за дигиталните монети.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ