Всеки британец ще губи от Брекзит по 1090 паунда годишно до 2030 г.

Всеки британец ще губи от Брекзит по 1090 паунда годишно до 2030 г.

Излизането на Великобритания от Европейския съюз, ако стане според условията на предлаганото споразумение, ще доведе до свиване на брутния вътрешен продукт (БВП) с 4% до 2030 година, което се равнява на загуба от 100 млрд. британски лири годишно за националната икономика.

Това също така ще носи загуба от 1090 паунда годишно за всеки жител на страната, информира в. "Индипендънт", позовавайки се на Националния институт за икономически и социални изследвания (NIESR).

Основните ни изводи показват, че ако предложеното споразумение за Брекзит бъде изпълнено по такъв начин, че Великобритания напусне митническия съюз и единния пазар на ЕС през 2021 година, то към 2030 г. БВП ще се свие с 4 процента спрямо нивото, на което би бил, ако Великобритания остане в ЕС, се посочва в изследването.

Експерти уточняват, че причините за този резултат ще бъдат основно препятствия в сферата на услугите, които ще направят този сектор на икономиката по-слабо привлекателен и в крайна сметка ще доведат до свиване на инвестициите от ЕС и намаляване на ефективността на британските работници.

Авторите проучват и варианта за излизане на страната от ЕС без споразумение. За Обединеното кралство този вариант се оказва още по-скъп - БВП би се свил с 5,5 процента или 140 млрд. броя лири годишно.

През май ръководителят на Bank of England Марк Карни заяви, че процесът на излизане на страната от Евросъюза струва на всяко домакинство около 900 британски. лири (1000 евро).

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ