Евакуираха 26 000 в Германия заради бомба от Втората световна война

Евакуираха 26 000 в Германия заради бомба от Втората световна война

Евакуираха 26 000 в Германия заради бомба от Втората световна война

Над 26 000 души бяха евакуирани от домовете си в германския град Падерборн днес заради необходимо премахване на открита миналия месец бомба от Втората световна война, предава Euronews.

Полицията в града работи за безопасното отстраняване на бомбата, която е с тежест от 1,8 тона. За да се проведе операцията бе задължително сградите в радиус от 1,5 км от нея да бъдат обезлюдени.

Освен домове на местните жители бяха евакуирани и две болници, няколко центрове за грижа за възрастни и университет. В операцията сътрудничиха германският Червен кръст, местната пожарна и полиция, за да могат властите да настанят всички засегнати във временни центрове за подслон и грижа, докато е необходимо. 

Бомбата е британска. Намерена е при строителна работа в градина, на 80 см под земята. Експертите бяха категорични, че снарядът е изключително мощен и има огромен унищожителен потенциал. 

В часовете преди обед пожарните служби и полицията в Падерборн потвърдиха, че евакуацията е преминала по план.

Падерборн се намира в североизточната част на провинция Северен Рейн-Вестфалия. Той е главен град на едноименно княжество до 1802 г. По-близките до него градове са Билефелд, Мюнстер, Дортмунд. 

През декември 2016 г. при друг подобен случай над 54 000 души бяха евакуирани в южния германски град Аугсбург, заради необходимо обезвреждане на бомба от Втората световна война с тежест от 1,8 тона. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ