САЩ: Няма да допуснем разпадане на Венецуела

САЩ: Няма да допуснем разпадане на Венецуела

САЩ: Няма да допуснем разпадане на Венецуела

САЩ няма да допуснат „разпадане на Венецуела“, заяви американският вицепрезидент Майк Пенс и добави, че подобно нещо ще застраши и останалите страни в региона.

Той държа реч пред около 600 души от венецуелската общност в католическа църква в Маями, Флорида.

„Не можем да оставим това да се случи и няма да го допуснем“, каза Пенс, цитиран от Франс прес. По думите му САЩ работят заедно със съюзниците си в региона и ще се противопоставят и ще победят всички, които заплашват благополучието на континента.

Според вицепрезидента, разпадането на Венецуела ще бъде последвано от засилване на трафика на дрога с всички смъртоносни последствия от това.

Пенс държа речта в Маями малко след визитата му в Колумбия, Аржентина, Чили и Панама, където основна тема беше кризата във Венецуела.

Президентът Николас Мадуро, все по-непопулярен в страна си, от месеци се опитва да наложи лична диктатура. Опозицията реагира с протести, при които до момента са убити 125 души.

Пенс не спомена в речта си евентуална „военна опция“ – военна намеса на САЩ във Венецуела, както това направи президентът Тръмп неотдавна и предизвика тревога в няколко латиноамерикански държави, включително тези, които критикуват режима на Мадуро. Вицепрезидентът заяви, че САЩ няма да вземат едностранно решение за Венецуела.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ