Тръмп отново заплаши Северна Корея

Тръмп отново заплаши Северна Корея

Американският президент Доналд Тръмп предупреди Северна Корея, че „ще й се случи нещо, които светът не е виждал досега“ след заплахата на Пхенян да изстреля ракета към района на Тихия океан, където е разположена военната база на САЩ на остров Гуам.

Северна Корея трябва да е "много, много нервна", ако дори мисли за атака срещу САЩ или техните съюзници, каза Тръмп и допусна, че предишното му предупреждение, че ще отвърне на действията на Пхенян с „огън и ярост“ не е било достатъчно твърдо, съобщават информационните агенции.

Американският президент обърна специално внимание на лидера на КНДР Ким Чен Ун: „Той се отнася неуважително към нашата страна. Говори ужасни неща. На него и семейството му дълго им се разминаваше. Но с мен няма да се получи. Сега е съвсем друго нещо“, коментира американският президент от голф-клуб в Ню Джърси.

Тръмп все пак отбеляза, че САЩ винаги са готови за преговори.

Малко по-късно шефът на Пентагона Джеймс Матис нарече военното решение на „катасрофично“ и заяви, че САЩ продължават да се придържат към мнението, че конфликтът трябва да се решава с дипломатически средства.

Словесната война между Тръмп и Северна Корея набира сила от началото на седмицата, след като се разбра, че комунистическата държава е успяла да направи малка ядрена бойна глава, която може да бъде монтирана на балистична ракета. Пхенян обяви вчера, че в средата на август ще има план за ракетен удар в Тихия океан, в близост до американската военна база в Гуам.

На въпрос дали САЩ обмислят възможността за превантивен удар по Пхенян Тръмп отговори „Ще видим“.

„По-добре Северна Корея да се вразуми или ще се сблъска с такива проблеми, с каквито малко страни са се сблъсквали досега“, продължи Тръмп.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ