Илияна Йотова: Откъде ще дойдат 2-та милиарда за антикризисни мерки?

Илияна Йотова: Откъде ще дойдат 2-та милиарда за антикризисни мерки?

Илияна Йотова: Откъде ще дойдат 2-та милиарда за антикризисни мерки?

Предложените от коалицията мерки срещу кризата не са антиинфлационни. Такъв коментар направи пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова преди церемония по връчване на дипломите на бакалаври и магистри от катедра „Международни отношения“ от Университета по национално и световно стопанство (УНСС).

Според вицепрезидента мерките не са насочени да борят инфлацията, а по-скоро към това да облекчат положението и ситуацията на хората и бизнеса, но по никакъв начин не стопират инфлацията, защото „инфлация се стопира, когато има по-голямо производство, когато се стимулира индустрията на страната, когато се стимулира икономиката, когато има свежи нови инвестиции“. „На този етап, като първа крачка – добре, но аз, лично, очаквах повече, очаквах да бъде наистина повишена минималната работна заплата и да се сложи необлагаем минимум. Това действително е мярка с дългосрочен ефект и според мен тя е необходима“, допълни Йотова, цитирана от БТА.

От това, което е предложено, все още нямам отговор на въпроса какъв ще бъде ефектът върху нас, потребителите, дали действително тези проценти, които се съобщават ще имат пряко отражение върху стандарта и сигурността на хората за следващите месеци, така че да могат да си покриват сметките, да изхранват семействата си и да могат да се чувстват спокойни. Нямам отговор на въпроса тези 2 милиарда откъде ще дойдат – дали ще бъдат запланувани в актуализацията на бюджета, дали става дума за пари, които са от нарастващите заеми на страната, ние нямаме никакъв отговор отстрана на министър-председателя, отбеляза Йотова. "На трето място – доколко тези мерки ще бъдат устойчиви, доколко бизнесът може да се надява на тях, доколко може да бъде сигурен, че те ще продължат и следващите месеци. Не на последно място – доколко кризите и предизвикателствата по отношение на доставки на горива, по отношение на цени, които всеки месец ще бъдат съобщавани от регулаторните органи, ще бъдат съобразени с тези мерки или всеки път ще се казва, че „възникват нови обстоятелства и ще трябва да променим предложенията си." изтъкна тя.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ