Идеалната дължина на автобиографията

Идеалната дължина на автобиографията

Идеалната дължина на автобиографията

„Ограничете се до страница. Не включвайте твърде много подробности“. Сигурно сте чували тези съвети за писането на автобиография за кандидатстване за работа в големите компании.

Каква е правилната стратегия?

Ако търсите работа в голяма и международна фирма, има няколко препоръки, които може да ви бъдат от полза. Лазло Бок – старши вицепрезидент в Google, споделя една от тях, цитиран от Business Insider. Той има собствено просто правило по отношение на дължината на всяка автобиография. Правилото му гласи: Една страница за всеки 10 години работен опит.

Отнася се за професионалистите в бизнеса, достигнали средата на кариерата си. Може да изглежда трудно да се сведат годините опит до няколко изречения, но конкретното говорене винаги се отплаща. „Стегнатата, фокусирана автобиография демонстрира способност да се синтезира, да се поставят приоритети и да се прокарва най-важната информация за читателя“, казва Бок. Според него тези качества също са сред решаващите за кандидатстващия за работа.

Единствената цел на автобиографията всъщност е да отведе човека до интервю за работа – описанията в допълнителни страници и твърде подробната информация, която може да се съкрати, не помага за това. CV-то просто е начин да се привлече вниманието на HR-а на голямата фирма, за да покани той професионалиста до входната й врата за разговор с подходящите хора. „Щом прекрачите прага, биографията ви вече няма голямо значение“, казва Бок.

Експертите от американския кариерен сайт The Ladders се съгласяват и допълват, че в биографията на експерта, достигнал средно ниво в професията си с годинитее на работа, образованието трябва да се измества на дъното на списъка, след като първо е посочен опитът. За един такъв професионалист не е подходящо да се свива всичко с дребен шрифт в една страница. Всяка роля, която той е заемал, трябва да се разделя на отговорности и ключови постижения, които да се посочват с няколко думи в описанието й. Гимназията е излишна информация дори в CV-то на току-що завършилия бакалавър. Вътрешнофирмените курсове за обучение също няма нужда да се споменават. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила