Близо 150 млн. нови технологични работни места ще се появят в следващите 5 години

Близо 150 млн. нови технологични работни места ще се появят в следващите 5 години

Светът ще претърпи бурна трансформация на работната среда, само в следващите 5 години се очаква да бъдат създадени около 149 милиона нови технологични работни места. Главно - в сферата на софтуерната разработка, машинното обучение (Machine Learning) и информационната сигурност. 

 

Цифровите умения ще са задължителен елемент във всички професионални сфери и до 2030 г. около 800 милиона души ще трябва да придобият нови дигитални умения. Помните ли тази прогноза? Направи я главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела, когато обяви наскоро новата мащабна инициатива на наскоро Microsoft, LinkedIn и GitHub започнаха обща инициатива, чиято цел е да помогне на 25 милиона души в свeтовен мащаб да добият дигитални умения, нужни за новата икономическа реалност.

 

Това е дългосрочна програма, която се фокусира върху постигането на положителни и устойчиви резултати. Тя продължава да се развива и има успех и у нас, като вече повече от 25 000 души са се възползвали от нея.

 

Инициативата се реализира през два основни канала - LinkedIn Learning и Microsoft Learn. LinkedIn Learning е онлайн платформа за обучение с библиотека от 16 000+ курса, покриващи актуални професионални теми, преподавани от експерти.  За тези, които искат да придобият по-задълбочени технически умения, са курсовете от Microsoft Learn | Microsoft Docs. Microsoft Learn дава знания за продукти и технологии на Microsoft, необходими за специфични технически позиции. Първоначално е създаден, за да помогне на клиентите и партньорите на Microsoft да усвоят технологиите на компанията. Модулите са съобразени с различни технически нива и позиции - от бизнес потребител до ИТ администратор и програмист. Всеки може да следва собственото си темпо на възприемане, като има възможност и да практикува наученото в GitHub Learning Lab.

 

Предоставените възможности за обучение и сертификация са подходящи не само за хора, които искат да променят професионалния си път, но и за такива, които искат да продължат да изграждат собствените си умения или пък компетенциите на екипа си.  Вихрен Славчев, съосновател и изпълнителен директор на Мнемоника АД, утвърдена българска компания с повече от 10-годишна експертиза в информационната сигурност,  вече има преки впечатления от ползите на програмата. „Мнемоника е сребърен партньор на Microsoft от години. За мен е важно да се развиваме като екип и постоянно да надграждаме уменията си. В момента двама мои колеги са в процес на сертификация за Azure Expert. Вярвам, че новите знания ще помогнат да предложим на клиентите ни още по-качествени услуги в осигуряването на киберзащитата им в Azure среда. Три са основните насоки, в които сме си поставили за цел да се развиваме и смятам, че придобитата Microsoft сертификация ще ни е от полза. Те са свързани с предлагане на решения за модерното работно място (Modern workplace), облачни технологии и ефективност (Cloud & Productivity), анализи на големи обеми от данни (Data analytics).“, споделя той

 

Всеки желаещ може да разгледа и да се възползва от възможностите в LinkedIn Learning директно от линковете по-долу:

 

Софтуерен разработчик - Software Developer

Специалист ИТ поддръжка - IT support/Help Desk

ИТ администратор - IT Administrator

Мениджър проекти - Project Manager

Специалист обслужване на клиенти - Customer Service Specialist

Специалист дигитален маркетинг - Digital Marketing Specialist

Графичен дизайнер -  Graphic Designer

Финансов анализатор - Finance Analyst

Развитие на „меки“ умения, нужни за всяка професия, а и за ежедневното общуване - Master in Demand Professional Soft Skills 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ