„Тайм“ с първа класация на 100-те най-влиятелни компании в света

„Тайм“ с първа класация на 100-те най-влиятелни компании в света

Авторитетното американско списание "Тайм" за първи път в историята си представи класация на 100-те най-влиятелни компании в света.

От изданието отбелязват, че новата класация има за цел да постави на преден план онези бизнеси, които оказват изключително въздействие върху всички хора на планетата. За съставянето на списъка от „Тайм“ са номинирали фирми от най-различни сектори, сред които транспортния, развлекателния, технологичния и този на здравеопазването. След това редактори и кореспонденти от глобалната мрежа на изданието, както и индустриални експерти са оценили всяка от тези компании на база няколко ключови фактора – значимост, въздействие, иновация, лидерство, амбиция и успех. Резултатът е списък със 100 разнообразни институции – от малки стартъпи, занимаващи се с рециклиране, до компании за криптовалути, които и опитват да изградят нова финансова система, както и фармацевтични гиганти, които стоят зад ваксини, играещия ключова роля в борбата ни с пандемията от COVID-19.

Подобно на последните издания на класацията за най-влиятелните личности, тази водещите компании също е разделена пет основни категории – „Пионери“, „Лидери“, „Новатори“, „Титани“ и „Разрушители“ (disruptors на английски - компаии, които разбиват статуквото).

В категория „Пионери“ личат имената на HYBE, която менажира корейската бой банда BTS, производителя на месни заместители Beyond Meat Inc, канадски производител и дистрибутор на канабис Tilray както и платформата за видео игри Roblox.

Като „Лидери“ изданието отличава Apple, заради несекващата популярност на продуктите на компанията, както и Volkswagen, заради усилията на фирмата в прехода към електрически автомобили. Тук намира място и Sony заради интереса към новата конзола Playstation 5, както и Pfizer и BioNtech за съвместната им ваксина срещу COVID-19.

Сред „Иноваторите“ попадат компаниите за видео игри Nintendo и Epic Games, стрийминг платформите Netflix и Spotify – съответно за видео и аудио, както и социалната мрежа TikTok. Тук правят пвечатление още имената на Adidas, IKEA, Lego, Zoom, Moderna и Nvidia.

В категория „Титани“ попадат развлекателният развлекателният конгломерат Disney, софтуерният гигант Microsoft, онлайн търговците Amazon и Alibaba, платформата за търговия на криптовалути Coinbase, най-големият производител на чипове TSMC и други.

Като „Разрушители“ от изданието определят китайската телекомуникационна компания Huawei и производителят на електрически автомобили Tesla. Тук попадат още платформата за търговия на капиталовите пазари Robinhood, компанията за набиране на средства Gofundme, социалната мрежа Clubhouse и компанията за краткосрочно наемане на имоти Airbnb.

Пълната класация може да видите тук.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ