5 урока за инвестирането, които научих от ментора на Уорън Бъфет

5 урока за инвестирането, които научих от ментора на Уорън Бъфет

5 урока за инвестирането, които научих от ментора на Уорън Бъфет

Знаете ли какво обединява повечето успешни инвеститори на нашето време? Всички те са имали ментори, от които са се учили. Един от най-великите Уорън Бъфет не прави изключение. Неговият ментор се казва Бенджамин Греъм и е автор на една от най-известните книги за финанси – „Интелигентният инвеститор“. В тази статия ще ви споделя най-важните 5 урока за инвестирането, които научих от книгата и нейния създател.

1. „Инвестирането е просто, но не е лесно“

Това правило го прочетох за първи път в един материал за Уорън Бъфет и малко по-късно разбрах, че е на неговия ментор. Разбра се, в началото не му обърнах особено внимание, защото се бях фокусирал да чета за сложни инвестиционни стратегии, да търся уникални проекти, за които малко хора бяха чували и обещаваха много висока доходност. Мислех, че инвестирането е свързано с избор на най-добрия актив на пазара и когато го направя, съм си свършил работата. Нищо подобно. Инвестирането не е еднократно действие, а процес и най-трудното не е да започнеш, а да имаш дисциплината и куража да следваш своята стратегия ден след ден, дори когато пазарът е срещу теб. Да изберем добра акция, например, е сравнително просто и не се изисква от нас да сме финансови гении, за да го направим. Да решим какво да правим, когато нейната цена нарасне с 50% или падне с 30% е умение, което се изгражда с опита, а не само с натрупаните знания „на хартия“.

2. „Инвестирането не е да победиш останалите в тяхната игра. То е да контролираш себе си в собствената си игра“

В книгата си „Интелигентния инвеститор“ Бенджамин Греъм посочва, че има два вида инвеститори: предприемчиви и предпазливи. Първите поемат повече рискове, за да увеличат бързо богатството си, а вторите искат да защитят това, което са създали на всяка цена. Важното е да знаем кой от двата типа сме ние по отношение на риска и дали искаме по-активни инвестиции (и респективно по-високи доходи) или ще разчитаме на по-пасивни с умерен риск и по-скромна доходност.

Това, което аз разбрах от над 15 години инвестиционен опит е, че няма нужда да се сравнявам с отселите участници на пазара, защото всеки от тях е различен, с различни умение и склонност към риска. Аз се фокусирам върху изследване на моите силни и слаби страни и това ми носи резултати, които ме удовлетворяват.

3. „Успешното инвестиране е свързано с управление на риска, а не избягването му“

Нашият живот е свързан с безброй рискове. Все още не сме се научили да предвиждаме на 100% какво ще ни се случи и има много сфери, в които случайността играе важна роля. В инвестирането също има известна доза риск, но това е свързано в най-голяма степен с подготовката на инвеститора и познаването на активите, в които влага парите си, и по-малко със самите инвестиции.

Нека си представим, че инвестирането е един безкраен път и ние шофираме нашия автомобил по него. На всеки 100 километра има за награда известна сума пари. Останалите участници в движението също са в тази игра. Какво ще се получи? Едни шофьори ще са по-неопитни и ще се движат по-бавно, други ще рискуват повече и ще събират повече награди. Също така, колите на всички ще са различни – едните ще са по-бързи, други по-бавни. Ще има и „тарикати“, които ще се опитат да мамят и да спечелят предимство, както и хора, които ще ни предлагат да се качим в тяхната кола и да взимаме част от печалбата.

Успешната стратегия в тази измислена игра (както и в инвестирането) е да повишаваме финансовата си грамотност, непрекъснато да учим нови неща, за знаем къде си влагаме парите и така ще се научим да се движим по-бързо. С времето ще започнем да различаваме и рисковите ситуации по пътя и да ги избягваме, доколкото можем. Да стоим на едно място и да не правим нищо (т.е. да търсим 100% сигурност) е също толкова рисково, колкото и да се движим с умерена скорост.

4. „Основният проблем на всеки инвеститор и най-големият му враг е самият той“

Стана на въпрос за емоциите и наистина те са най-големият ни враг по пътя към финансовия успех. Знам, че не е лесно да се разделим с инвестиция, която сме анализирали дълго време и вече я приемаме като наше дете. В тази ситуация е почти невъзможно да се отдръпнем малко и да погледнем нещата отгоре и в тяхната цялост, а не само на база на това, което чувстваме в момента.

Аз все още не мога са съм на 100% обективен, когато става въпрос за активи, в които съм инвестирал много пари, време и усилия, но самодисциплината ми се подобрява с годините. Това, че съм предприемач много ми помогна, защото приемам инвестициите си като хора от екипа, с които трябва да се разделим за общото ни добро. Те ще са по-полезни и по-щастливи другаде.

5. „Инвестирайте само в акции, които бихте купили, дори да не знаехте днешната им цена“

Това се оказа един от принципите, които формираха моето мислене и поведение на финансовите пазари. Да влагам парите си в стойностни проекти е моят начин на инвестиране. Много пъти съм си казвал, че акциите на дадена компания няма как да поскъпват още и са стигнали върха си (всичките ми анализи и мненията на специалисти показваха това), но тогава те продължават да увеличават цената си още, и още, и така още няколко години поред.

Случвала ми се е и обратната ситуация – да купувам акции само, защото са „евтини“ и е невъзможно да паднат още и трендът ще се обърне скоро. Познайте какво? Цените им продължават да падат и се формира дъно след дъно. Накрая си казвам, че вече е достигнат абсолютния минимум и купувам още акции, но грешно решение на ръководството или промени в пазарните условия ме опровергават отново. Крайният резултат е загуба на пари и доста научени уроци.

Това бяха най-важните 5 урока, които научих от ментора на Уорън Бъфет – Бенджамин Греъм и неговата книга „Интелигентния инвеститор“. Въпреки че е първото издание е от далечната 1949 година, много от нещата във финансовия свят не са се променили и все още са много ценни. Препоръчвам горещо това четиво за всички, които искат да инвестират.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ