7 стъпки към по-добри отношения с парите през 2018 година

7 стъпки към по-добри отношения с парите през 2018 година

7 стъпки към по-добри отношения с парите през 2018 година

Наскоро се включих в едно онлайн предизвикателство и една първите задачи в него беше да определим топ целите ни за 2018 година. Над 90% от участниците посочиха, че искат да се оправят по-добре с парите и да увеличат доходите си през следващите 12 месеца. Тази статия е за всеки, който иска да подобри отношенията си с парите и да постави ново начало в привличането и умножението им.

Стъпка 1: Да започнем със „Защо?

Защо искате да имате повече пари? Защо искате да ги привличате по-лесно? Защо искате да постигнете финансова свобода? Какво ще правите, ако това се случи? Няма да повярвате колко много хора изобщо не си задават тези въпроси. Те живеят със стереотипа, че повечето пари ще ги направят щастливи и ще решат всичките им проблеми. Всъщност, не е точно така. Богатите хора също имат главоболия с парите, като те са дори още по-големи. Едно е да решиш къде да инвестираш 5,000 лева, а съвсем друго е когато те са 5,000,000 лева.

Наскоро се срещнах с клиент, който беше отбелязал в предварителната анкета, че основната му цел е да има поне 1 милион лева. Въпросът ми към него беше „Защо са ти тези пари? Какво ще правиш с тях?“. Инстинктивно, ми каза, че би си решил всичките проблеми с тях и ще се отдаде на благотворителност и любими проекти. Когато задълбахме малко се оказа, че той и сега прави същото. В един момент, той осъзна, че няма ясен и категоричен отговор на този въпрос. Просто има вярване, че трябва да има много пари и това ще му е достатъчно, за да „оправи“ всички сфери от неговия живот. Не беше така. А вие – защо искате да имате много пари?

Стъпка 2: Къде сте сега?

Много малко хора започват от нулата и винаги имат някаква основа. Това се отнася и за парите. За да преминем към следващата стъпка, е добре да разберем къде се намираме. Какви са нашите доходи? Могат ли да се повишат? Сигурни ли са? Какви са разходите ни? Могат ли да се оптимизират? Какви кредити имаме и какви са вноските по тях? Имаме ли много задължения? Какви активи притежаваме? Носят ли ни те доходността, която желаем или не?

Отделете си един ден за финансов одит и запишете всички настоящи приходи и разходи, които имате. След това направете внимателен анализ как може финансовото ви положение да се подобри, ако предприемете някакви действия. Ако увеличението на приходите е невъзможно, да се фокусираме върху оптимизиране на разходите и доходността от инвестициите ни. Вече сигурно са ви омръзнали тези примери, но ако намалим разходите ни само със 100 лева на месец, това прави 1200 лева годишно. Инвестирани при доходност от 8%, те ще се превърнат в близо 60,000 лева за 20 години. Тези 100 лева на месец ги събираме само от монети, които пускаме в семейната касичка. А, ако сумата е 200 лева на месец? Или 300 лева?

Стъпка 3: Погледнете в миналото

Ние си мислим, че решенията, които взимаме, са плод на рационален анализ и преценяване на ситуацията. Всъщност, не е така. Всички важни решения (включително тези, свързани с парите) са закодирани в нас още от детството ни. Дали ще се оправяме добре с финансите, дали ще живеем под наем или ще си купим собствено жилище, дали ще си вземем нова кола на лизинг или втора употреба, дали ще спестяваме, къде ще инвестираме и много други неща се определят от нашите ценности и вярвания. Аз ги разделям на две групи. В първата попадат такива, които работят за нас и ни подкрепят в постигането на нашите цели, а във втората – тези, които ни пречат.

Дори фразата „Не съм добър с парите“ е вярване, което ни ограничава. Може да го преодолеем, като променим нашата история и заменим примерите за финансови провали с успешни решения, които са ни направили по-богати. А имате такива, повярвайте ми.

Стъпка 4: Помислете за пречките

Умът ни показва картина на богати хора и ние веднага искаме да сме като тях. Когато осъзнаем, че пътят до там е пълен с трудности, ние сме склонни да се откажем. За да не се случи това, ще се опитаме да излъжем нашият мозък. Той не обича изненадите и е склонен да ни предпазва от тях. Затова, ние ще му разкажем какво може да очаква по пътя към финансовия успех.

Ако решим да погасим по-рано кредита си, може да се наложи да намалим разходите си и да се окажем от някои неща. Или ако искаме да инвестираме по-голяма сума, може да се наложи да се откажем от купуването на нова кола, например. Никой не е казал, че ще е лесно, нали? В такива ситуации си припомням една мисъл, че силните хора си личат в трудни времена, и това е така. Няма успешен човек с лека съдба.

Стъпка 5: Да напредваме с малки стъпки

Да станеш богат или да имаш 1 милион лева в банката е дългосрочна цел, която изглежда невъзможна за постигане. Защо не започнем с нещо малко, като погасяване на кредитните ни карти или на онзи потребителски заем, който го влачим от години? Не е нужно да стане наведнъж, а може да спестяваме по 30 лева допълнително на месец и да ги внасяме по сметката на кредита. Капка по капка – вир става.

Прегледайте си отчета за приходите и разходите за миналия месец (имате такъв, нали?) и открийте от къде може да спестите поне 20 лева. Може да е от абонамента, който не ползвате. Или от вноската по кредита, която може да намалее, ако предоговорите задълженията си. А защо да не продадете нещо, което не ви е нужно? Това са малки крачки всеки месец, но гигантски скокове за вашия финансов успех, ако го погледнем от перспективата на времето.

Стъпка 6: Грешките не са провал

Пътят към финансовия успех не е лесен и ще има трудности. Може да се подготвим за тях, но това не ни застрахова от грешки. Въпросът е какво правим, когато те се случат. Единият вариант е да започнем да се обвиняваме, да търсим вината в другите или да мислим отново и отново какво е трябвало да направим. Този метод не действа и може само да ви доведе до депресия. Другият подход е да си разкажем какво се е случило, да си вземем уроците и да забравим конкретната ситуация. Грешките са само уроци по пътя и безгрешни хора няма. Не случайно в Библията се казва, че който е живял и един ден на тази Земя, има грехове. Приемайте ги спокойно и продължавайте напред.

Стъпка 7: Празнувайте победите си

Тази стъпка и аз я забравям често. Независимо каква победа постигнем, колкото и малка да е тя, е добре да се наградим за успеха си. Тук оставям на вас да изберете наградата – може да е от любимия ви шоколад до СПА уикенд. Само нека е в разумни граници, за де не отидат на вятъра предишните ни усилия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ