Анджелина Джоли: Нищо не е по-важно от защитата на децата

Анджелина Джоли: Нищо не е по-важно от защитата на децата

Анджелина Джоли: Нищо не е по-важно от защитата на децата

От страниците на американското списание Time холивудската актриса и активист Анджелина Джоли посъветва обществото да е отговорно към децата по време на пандемията от COVID-19, докато са затворени в домовете си. В някои случаи това означава да стават свидетели на сцени на физическо и психическо насилие, затворени заедно с насилника и жертвата, като понякога жертвата могат да бъдат и самите те.

За нуждаещите се от помощ тя сподели връзки към глобалните проекти „Мрежата за помощ на деца“ и „Глобалното партньорство против насилието над деца“. Ето и част от това, което разказа Джоли.

„От многото начини, по които пандемията ни кара да преосмислим човечността си, нито един не е по-важен или неотложен от защитата на децата. Те може да не са толкова податливи на вируса, но са особено уязвими към вторичните му въздействия върху обществото.

Икономическият спад от COVID-19 е скоростен и брутален. Карантината и препоръките да останем вкъщи доведоха до загуба на работни места, икономическа нестабилност и несигурност сред много семейства. Знаем, че стресът вкъщи увеличава риска от домашното насилие, независимо дали става дума за развита икономика или бежански лагер.

В Америка приблизително 1 на всеки 15 деца е изложено на насилие, като 90% стават очевидци. Средно 137 жени по света дневно биват убити от партньора си или член на семейството си. никога няма да разберем в колко от тези случаи има дете в съседната стая или в стаята на насилието.

Изолирането на жертвата от семейството и приятелите ѝ е добре известна тактика на контрол от страна на насилниците. Това означава, че социалното дистанциране би могло да доведе до пряко увеличаване на травмите и страданията на уязвимите деца. Вече има доклади за скок на домашното насилие по света, включително и жестоки убийства.

COVID-19 отдалечи децата от приятелите, училището и свободата на движение. За много деца училището е спасение, предлагащо защита – или поне временно отделяне – от насилие, експлоатация и други трудни обстоятелства, включително сексуална експлоатация, принудителен брак и труд.

[[{"fid":"352390","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":3744,"width":5616,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Снимка: Getty Images

Всичко това води до един въпрос – какво правим в момента, за да защитим уязвимите деца от вреди, които ще засегнат живота им по време на извънредното положение?

Не бяхме готови за този момент, защото тепърва трябва да защитаваме децата като общество. Дълбоките трайни последици за здравето от травмите върху децата са слабо разбрани и често са сведени до минимум. Жените, които намират сили да разкажат на някой за насилието, упражнявано върху тях, често са шокирани от многото хора, които избират да не им вярват и намират извинения за насилственото поведение или обвиняват тях самите.

Дори да сме физически разделени едни от други по време на карантината, трябва да се обаждаме на семейството и приятелите си, особено когато имаме притеснения, че някой от тях може да е в опасност. Моем да се научим да разчитаме знаците на стреса и домашното насилие и да знаем на какво да обвръщаме внимание и колко сериозно да го възприемаме.

Ще е необходимо усилие от цялата ни страна, за да дадем на децата защитата и грижата, които заслужават.“

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ