Deutsche Bank стресира борсите по света

Deutsche Bank стресира борсите по света

Deutsche Bank стресира борсите по света

Фондовите борси в Европа бяха близо до паниката през миналата седмица, но инвеститорите не натиснаха бутона за масови разпродажби на акции.

Страхът дойде от новината за възможната глоба от 14 милиарда долара, която американското правителство ще наложи на Deutsche Bank като наказание за заблуди при продажбата на ипотечни облигации. Щатски банки бяха глобени с дори още по-големи суми, но проблемът за Deutsche Bank идва от капитала на финансовата институция. Германската банка е в процес на преструктуриране и е необходимо да набере допълнителни средства като буфер по време на криза или при ръст на лошите си активи.

Акциите й за първи път в историята слязоха под цена от 10 евро, когато се засилиха притесненията, че е необходима държавна подкрепа за банката.

Спекулациите взеха връх от коментари, че Германия няма да намерения да спасява Deutsche Bank. Инвеститорите натискаха акцията надолу до момента, в който се достигна до споразумение със САЩ за само 5,4 милиарда долара глоба. Новината дойде в петък и подкрепи възстановяването на пазарите.

Европейските индекси затвориха с леко намаление за седмицата, като финансовият сектор пострада най-силно от разпродажбите.

Щатският пазар приключи с леко повишение без да има извънредна динамика. Икономическите новини не поднесоха изненади, но началото на октомври ще е по-интересен период за пазарите. Изненадващото споразумение за намаление на добива на петрол от ОПЕК качи акциите в сектора и цената на суровината.

Технологичните книжа също бяха предимно нагоре в САЩ и показват сравнително позитивните нагласи на инвеститорите, въпреки че рисковете от корекция на пазара остават на дневен ред. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
Цитат на деня
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Yum! Brands купува над 200 ресторанта на EG Group в Обединеното кралство и Ирландия
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември