Коментари

Ембаргото върху руския петрол ще свие добива му до 9,6 млн. барела на ден

Ембаргото върху руския петрол ще свие добива му до 9,6 млн. барела на ден

Налагането на ембарго върху руския петрол ще доведе добива в Русия до нива, характерни за период отпреди две десетилетия. Затова съпротивата срещу ембаргото е толкова свирепа (в която, за съжаление, България е част).

Според последния анализ на Международната енергийна агенция доставките на петрол от Русия са спаднали с 900 000 барела на ден през април и се очаква да се свият с още 600 000 през май. При налагането на пълно ембарго от ЕС загубите ще достигнат 3 млн. барела през тази година.

Това от своя страна ще доведе до намаляване на добива на петрол в Русия до 9,6 млн. барела на ден, което би отбелязало най-ниското му ниво от 2004 г. Миналата година производството на руски петрол беше около 10,9 млн. барела на ден.

Към настоящия момент вече няма свободни хранилища за складиране на произведения нефт, а в случай че Русия не успее да продаде наличните количества и постъпващите нови, следващата стъпка е спиране на инсталациите за добив. Което вече означава перманентен спад на добива за години напред. В тази ситуация страната е готова да продава на всяка цена и на всеки, който е готов да купи и то с огромни отстъпки.

В България спадът на цената на руския петрол не се усеща, но затова пък държавата е готова да поеме разликата и да предложи отстъпка от цената на бензина, плащайки два пъти печалбата на Лукойл: веднъж, като не прави нищо, за да прекрати изнасянето на печалбата на бургаската рафинерия в чужбина, и втори път, като се грижи продажбите на рафинерията да се увеличат, като намали цената, стимулирайки потреблението. А пък някои казват, че държавата не се грижи за бизнеса!

Юлиан Войнов, икономист и преподавател в СА “Д.А.Ценов” в Свищов

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ