Хранителните добавки. Кои, по колко и докога

Manager News

Имам привилегията и удоволствието да имам голямо семейство. Нашите деца, вече не са деца, а личности със собствени позиции и виждане за света. Така, всяка събота вечер се превръща от обикновена семейна вечеря в поле за изява на самостоятелно мислене, сблъсък на различни мнения, подкрепени със солидна аргументация. 

Именно при един такъв разговор се появи идеята за тази статия. Темата ми бе подсказана от  един от млад човек с подчертано отношение към здравословното хранене и спорт. През годините той и брат му показаха самоуважението и дисциплината да се образоват в много  направления и да постигнат желаната спортна фигура, която ги прави енергични и готови за предизвикателствата на живота. 

За моя радост, те са мои племенници, а техният ентусиазъм заразява и децата ми и ги движи по пътя към успеха. 

Споделям всичко това, защото си давам сметка, че все повече начинът на живот, който сами избираме  впоследствие оставя следите си върху телата ни, върху здравето ни и върху менталните ни възможности. Да, иска се много труд и отдаденост, за да изглеждаме и да се чувстваме като Еренстине Шеферд на 80 години  https://www.youtube.com/watch?v=6DUEUXqoqIU.  

Но, има значение и начинът, по който се отнасяме със здравето си сега, за да се чувстваме добре по- късно.  

Всичко има значение – емоционалната нагласа, желанието да възприемаме нови неща, двигателната активност, начинът на хранене, приемът на течности и разбира се, приемът на  хранителни добавки, който е наложителен особено, ако сме възприели начин на живот с по- интензивна двигателна активност. Когато става дума за тях обаче, е важно да изясним доколко и кои от тях е допустимо да приемаме дългосрочно, без да очакваме предозиране и странични ефекти.  

Опитните диетолози определят няколко основни критерия съгласно които можем да подберем подобни подправки:

 • участват  в състава на храната, която приемаме;
 • не предизвикват натрупване в организма;
 • не се намесват в процесите на производство на хормони, като предизвикват агресивно свръхпроизводство или потискането  им. 

Не влияят директно върху централна нервна система

Някои от тези хранителни добавки, не се произвеждат от организма, подобно на незаменимите аминокиселини. Необходими са ни за жизнено важни процеси и се налага да ги набавяме с храната или под форма на хранителни добавки. Такива са добре известните осем есенциални аминокиселини: метионин, триеони, триптофан, левцин, изолевцин, лизин, валин, фенилаланин. 

Хранителните източници са, богатите на белтъчини – риба, месо, млечни продукти и бобови храни. 

Хората, занимаващи се активно със спорт, приемат аминокиселини под формата на хранителни добавки, които участват в изграждането на мускулна маса. Приемът им обикновено е разпределен по време на тренировка и около 30 мин след нея, когато се постига активно възстановяване на мускулатурата. Освен като пластичен материал, аминокиселините изграждат пептидни вериги, които участват в състава и производството на ензими и в процеси, стабилизиращи имунната защита на организма . 

Друг тип хранителни добавки са витамините. На всички ни са известни ползите от приема им в необходимите дневни дози. Но, какво става при предозирането им ?

Ще се спра на последиците от предозирането на някои от по- важните витамини : 

Хипервитаминоза или предозиране на витамини от група В: 

 • основните появи са от страна на централна нервна система
 • изтръпване на крайници, безсъние, раздразнителност и болка при движение
 • увреждане на черен дроб 
 • нарушения в сърдечния ритъм

Хипервитаминоза или предозиране на vit С – срещат се по- рядко:

 • анемичен синдром
 • стомашни болки 
 • смущения в обмяната на веществата 

Хипервитаминоза или предозиране на vit D:

 • Витаминът подобрява усвояването на калция от организма и предозирането му предизвиква високи нива на този микроелемент в кръвта . 
 • намален апетит и загуба на тегло
 • прояви на интоксикация, дехидратация, умора, раздразнителност 
 • мускулна слабост

Хипервитаминоза с vit A: 

 • промени в зрението – двоен образ , замъглено зрение
 • замаяност 
 • главоболие
 • сънливост  
 • жълтеникав цвят, лющеща се кожа 
 • намален апетит 

Друга важна хранителна добавка са мастните киселини – омега 3 и омега 6 , като тук е от особено значение да се опитаме да спазим, чрез начина си на хранене и чрез приема на хранителни добавки – сътношението 4:1 – омега 3/омега 6 мастни киселини. Пълноценното балансирано хранене, което включва риба и растителни източници на мастни киселини –орехи, ленено семе и др. могат да осигурят необходимото количество от тях при консумация 2-3пъти седмично . 

Хранителнити добавки, които изискват определена цикличност на приемането са т.нар. Фат бърнари, много от които стимулират симпатиковата нервна система и активират производството на адреналин. Такива са йохимбинът и различни предлагани на пазара енергийни бустери, които имат за задача да подсигурят активно изгаряне на подкожна мастна тъкан при тренировка. Употребата им обаче изисква периоди на поне двуседмична почивка, която цели да се избегне изчерпването на адреналиновите депа. 

Друг подобен продукт са хормоните – стероидни хормони, тестостерон, соматотропин, тиреоидни хормони и други. За активно спортуващите, те са начин за постигане на по-добра ефективност на тренировката, бързо покачване на мускулна маса, по-голяма сила. Продължителният им прием обаче, провокира изявата на много странични ефекти свързани с нарушения в метаболизма, високи нива на кръвна захар, т.нар. – стероидно акне и дори намалена костна плътност, както и нарушения в сперматогенезата. Този тип продукти са препоръчителни само за активни бодибилдъри, търсещи бързи резултат. Но, дори и при тях продължителността на приема трябва да е не повече от 8 седмици, с не по-малко от 4 седмици почивка между циклите на приемане.

След всичко това, възниква въпросът, трябва ли напълно да се доверяваме на хранителните добавки или е добре, преди всичко, да си подсигурим пълноценна храна? Приемът на жизнено важни хранителни вещества, витамини и микроелементи постъпващи с храната, ни ги осигурява в правилните съотношения помежду им, придружени с ензими, които значително подобряват усвояването им. Онова, което храната не би могла да достави в нужното количество, идва с правилната доза хранителни добавки!

Върху опаковките на повечето от тях има надпис – „не може да  замести   храненето“.

За щастие, все още живеем във време, когато имаме удоволствието  да си набавим жизнено важни хранителни вещества, докато се наслаждаваме на приятната визия и невероятния вкус на доброто ястие. 

Някои европейски държави са превърнали приготвянето на храна във философия и изкуство, а консумацията й провокира и възпитава в нас сетивата на ценители .      

Имате някакъв плод, круша например. Не почвайте веднага да я ядете. Спрете се, разгледайте я, помислете си малко за нея. Онези същества, които са създали плода, са събрали слънчеви лъчи, кондензирали са слънчева енергия в този плод. Вие имате за задача да извадите тази светлина и да я внесете в тялото си, ПетърДънов

Добрата храна винаги е била едно от удоволствията на живота. Споделете го!

Автор: Д-р Доротея Станчева

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ