"Ибисагейт": Две години политически сътресения в Австрия

 Ибисагейт: Две години политически сътресения в Австрия

"Ибисагейт": Две години политически сътресения в Австрия

Две години след разкритията по аферата, наречена "Ибисагейт", днес във Виена започва и първият процес, свързан с нея - срещу бившия австрийски вицеканцлер от крайната десница Хайнц-Кристиан Щрахе, съден за корупция.

Предлагаме обобщение на този скандал с множество разклонения, разтревожил вече и канцлера консерватор Себастиан Курц.

Какво се случва на остров Ибиса?

На почивка на Балеарските острови през 2017 г., в навечерието на парламентарни избори, лидерът на влиятелната Австрийска партия на свободата (АПС) среща жена, която се представя за богата племенница на руски олигарх и изразява желание да инвестира в Австрия.

По време на тази среща, съпроводена с обилна почерпка, Щрахе й предлага негласно да участва във финансирането на кампанията му срещу обещание, ако стане член на кабинета, да й осигури победа в конкурси за обществени поръчки.

Настоява също тя да купи акции на "Кронен цайтунг" - таблоид с много голям тираж, най-четеният вестник в страната, - за да промени в негова полза редакционния курс - практика, каквато според него е въвел в съседна Унгария премиерът Виктор Орбан.

Тогава политикът изобщо няма представа, че е попаднал в капан и разговорът е заснет със скрита камера.

През май 2019 г. обаче идва неочакваната развръзка: германски медии разпространяват откъси от видеото, заради което пада коалиционното правителство, формирано от консерваторите на канцлера Себастиан Курц и от крайната десница начело с Хайнц-Кристиан Щрахе.

Впоследствие Курц се връща на власт, като сключва необичаен съюз със Зелените през януари 2020 г.

Какви са правните последици?

Въз основа на реплики от видеозаписа прокуратурата разпорежда десетина разследвания.

Пред следствието лидерът на АПС твърди по-конкретно, че милиардери, а също и австрийският хазартен гигант Новоматик (Novomatic), финансират незаконно политическата класа.

Посочените хора отричат да са извършили нещо нередно, а междувременно Щрахе хвърля вината за думите си върху изпитото по време на срещата, твърдейки, че може да е бил дрогиран, без да знае.

До момента само един от предполагаемите инициатори на видеозаписа - частният детектив Юлиан Хесенталер, - е разпитан по повод нарушения на антинаркотичното законодателство, за които може да получи 15 години затвор.

Следствието обаче издейства да бъдат конфискувани редица мобилни телефони, включително този на Щрахе, което даде възможност той да бъде обвинен в корупция - заради намеса в полза на дарител на АПС.

Застрашен ли е сегашният кабинет?

Друго дело е образувано по повод предполагаеми връзки между Новоматик и финансовия министър Гернот Блюмел, приближен на Себастиан Курц.

Според прокуратурата разследваният е заподозрян като замесен в дарения, отпуснати от хазартната фирма на консервативната Австрийска народна партия срещу помощ във връзка с плащане на данъци в чужбина.

И двете страни отхвърлят тези твърдения.

Австрийският канцлер осъди публично обиска в жилището на своя министър, което възмути магистратите, разтревожени за независимостта си в страната членка на ЕС с 8,9 милиона жители.

След това започна разследване срещу Курц във връзка с подозрения в лъжесвидетелстване пред парламентарна комисия. Това престъпление се наказва с до три години затвор.

Австрийското правосъдие подозира, че канцлерът е излъгал през 2020 г. при изслушване от депутати, поискали да обясни дали се е намесил в назначаването на своя приближен Томас Шмид за шеф на държавен холдинг.

Курц отрече тогава да има нещо общо. През последните месеци обаче в печата изтекоха разменени от двамата есемеси, показващи, че те са обсъждали случая.

В съобщение, придружено със сърдечни емоджита, Курц пише, например: "Получаваш всичко, което искаш." А Шмид отговаря: "Толкова съм щастлив. Обичам моя канцлер.

 

Франс прес / БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ