Коментари

Кризата на климата чука на вратата, но разбирателство няма

Кризата на климата чука на вратата, но разбирателство няма

В редакционна статия днес британският всекидневник "Гардиън" се спира на започналата в японския град Осака среща на върха на Г-20, като посочва, че от самото си основаване този форум на световните лидери е най-вече място за опознаване и за опити да се намерят допирни точки в позициите. В крайна сметка обаче тези срещи на върха остават в паметта най-вече с блъсканицата на лидерите на присъстващите страни да застанат на първия ред на груповата снимка.

Ако има един проблем, по който тазгодишният форум на Г-20 трябва ясно да покаже глобално лидерство, това е кризата, свързана с климатичните промени, подчертава вестникът. Тази тема наистина присъства в дневния ред в Осака, но въпреки усилията на страни като Франция, няма изгледи за сериозни и ефикасни действия. И това не е изненадващо за група от страни, които почти са утроили субсидиите, които отпускат за електроцентрали на въглища между 2013 и 2017 г., като водещи с това отношение са Китай, Индия и Япония. Но именно решението на Тръмп да оттегли САЩ от споразуменията за климата и да се върне към използването на фосилни горива създава средата, в която виреят тези ужасни рецидиви, подчертава "Гардиън", цитиран от БТА.

Но саботажите на Тръмп не приключват с това. Американският президент използва тези лидерски сбирки не за да гради съюзи за решаване на общите проблеми, а за да бие по своите противници, а понякога дори и по тези, които се предполага, че са му съюзници. Той не търси общо съгласие, което според него е за баламите. Той търси да наложи американския интерес над приятели и врагове без разлика.

Това е причината тази поредна среща на върха да е вече засенчена от все по-сериозната търговска война между САЩ и Китай (Тръмп ще има двустранна среща със Си Цзинпин в събота, на която ще видим само всички да се усмихват), пише в редакционната статия. По-нататък в нея се припомнят някои от последните доста грубовати критики на Тръмп срещу ключови близки съюзници и партньори, като Япония, Индия и Германия. Според вестника планираните срещи на Тръмп с техните лидери в Осака изглеждат като част от преднамерена разрушителна стратегия за внасяне на раздори.

Според "Гардиън" обаче опитите на Тръмп за изнудване и сплашване са селективни. Вестникът отбелязва, че в навечерието на форума в Осака той не е отправял нападки срещу руския президент Владимир Путин, чиято страна систематично се е намесвала в изборите в САЩ през 2016 г., и срещу саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, който току-що бе обвинен от ООН, че е организирал зловещото убийство на опозиционния журналист Джамал Хашоги.

Подобно на ООН, Г-20 е един дълбоко разочароващ форум. Присъщите ограничения на една организация, която не може да даде лидерство по съдбоносния проблем за кризата с климата, която прави непохватни опити да ограничи глобалните щети от търговската война между САЩ и Китай, и която изглежда доволна, че следващият й форум ще бъде в Рияд, са фрапантни. Но ние живеем в глобално общество и глобална икономика и форуми за глобално управление на тези процеси са по-необходими от всякога. Затова колкото и несъвършен да е Г-20, все пак по-добре е, че има нещо като него, отколкото нищо, заключава "Гардиън"

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ