Макрон отново е в Китай, на преден план са търговията и културата

Макрон отново е в Китай,  на преден план  са търговията и културата

Макрон отново е в Китай, на преден план са търговията и културата

От днес до сряда френският президент Еманюел Макрон е на второто си посещение в Китай, където ще хвали френските стоки (главно селскостопанските хранителни продукти), ще открие филиал на парижкия музей Бобур и ще продължи да развива добрите си отношения със Си Цзинпин.

Макрон като търговски пътник в Шанхай

В огромната икономическа столица в Източен Китай, където ще пристига тази вечер, Еманюел Макрон ще бъде посрещнат от китайския си колега на Панаира за вносни стоки - голям търговски форум, където Франция е един от "почетните гости" със 70 записали се за участие фирми.

"Очакваме около 40 договора" в традиционни за френско-китайските отношения отрасли (селскостопанска и хранителна продукция, туризъм, здравеопазване и др..), посочи канцеларията на френския държавен глава.

Предизвикателството е този спектър да бъде разширен, тъй като "образът на Франция в Китай не отговаря съвсем на реалността", признава Чжу Цзин от китайското министерство на външните работи. За 90 на сто от китайците "Франция е романтична страна", прочута с "литературата, виното, сирената си", но хората забравят, че тя е също "страна с голям промишлен капацитет и с компании по цял свят", добавя той.

След мегапоръчката на 300 самолета, получена от Еърбъс през март, Париж се надява да постигне напредък по проекта, предвиждащ френската компания Орано (бившата Арева) да строи в Китай завод за преработка на ядрени отпадъци - тук "нещата вече се движат по-бързо" според Елисейския дворец.

Панаирът, който има за цел да покаже Китай като отворена страна, се състои на фона на търговска война между Пекин и Вашингтон, чиято цена Европа иска да избегне да плаща.

"Бобур" на Изтока

Във вторник Макрон ще открие проекта "Център Помпиду - Уест Банд Мюзиъм" - първият филиал на прочутия парижки музей, наричан "Бобур", извън Европа. Сградата на културното средище с площ 2100 квадратни метра, дело на британския архитект Дейвид Чипърфийлд, обогати наскоро артистичния район покрай реката, която тече през Шанхай. Там ще бъдат изложени произведения, дадени назаем от музея "Бобур".

По този случай Макрон ще обядва с китайски дейци на изкуствата, някои от които работят във Франция.

Ще го придружава френският актьор Гийом Кане, режисьор на следващия приключенски филм за Астерикс - "Астерикс и Обеликс: Средната империя", в който прочутият гал ще се докосне до китайската култура.

Обсипан с внимание от Си Цзинпин

Макрон ще прекара дълги часове с китайския президент, с когото ще разговаря за шести път в последните близо три години. "Си Цзинпин придава особено значение на тази визита", която е "нов етап в двустранните връзки", обяснява Чжу Цзин.

Държавните лидери ще разгледат във вторник китайския и френския павильон на Шанхайския панаир, след което двете двойки ще вечерят заедно "на едно много китайско място" - нещо като повторение на вечерята им през март в една вила-музей на Лазурния бряг, във френското градче Болийо сюр Мер.

В сряда Си ще посрещне своя гост в Пекин за по-официални преговори, главно за да се даде тласък на "еврокитайски дневен ред" в защита на климата и биоразнообразието.

През март двамата президенти заявиха в Париж, че са решени да защитят "здравия мултилатерализъм" от острите нападки на американския президент Доналд Тръмп.

Еманюел Макрон призова също Европа да разработи ясна политика по отношение на китайския инфраструктурен мегапроект за "нови пътища на коприната", който ще даде на Пекин възможност да работи за растеж в международен план, най-вече в Африка.

Обмен на гледища "без табута"

Очаква се двамата държавни глави да обсъдят също международните кризи като иранската ядрена програма, преди изтичането на 4 ноември на ултиматума, даден от Техеран на партньорите му в споразумението, да му помогнат да заобиколи американските санкции.

Според Елисейския дворец се очаква Макрон да повдигне "без табута", "в контекст на уважение и откровеност", деликатни теми като правата на човека, ситуацията в Хонконг и Синцзян, обвиненията в кибератаки . . .

"Колкото до човешките права, Китай и Франция водят редовен диалог по въпроса. Ролята му е да осигури конструктивна размяна на мнения, а не на взаимни критики", предупреди Чжу Цзин, като изтъкна, че "Хонконг и Синцзян са част от вътрешните работи на Китай".

Неправителствената организация "Хюман райтс уоч" приканва Еманюел Макрон "да изпълни обещаното" и "да призове за мащабни подобрения в сферата на човешките права" в Китай

 

Жером Риве и Патрик Баер от Франс прес / БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ