Не сме толкова бедни: 6 неоспорими факта

Не сме толкова бедни: 6 неоспорими факта

Не сме толкова бедни: 6 неоспорими факта

България често е на последните места в Европейския съюз в различни класации, свързани с доходи, пенсии, инвестиции, застраховки и други. За щастие, има и показатели, по които сме в челните места, а и да не забравяме, че сме част от един от най-богатите съюзи на страни в света. В тази статия съм събрал 6 факта, които показват, че българите не сме толкова бедни, за колкото се смятаме и са повод да гледаме малко по-позитивно на ситуацията у нас.

  1. Депозитите на българите в банки са над 49 милиарда лева.

Според данни на БНБ, към края на месец юли 2018 година влоговете на домакинствата в България са в размер на 49.384 милиарда лева и се увеличават със 7.3% спрямо същия период на миналата година. Тази сума представлява 47.8% от БВП и ни нарежда сред най-спестовните нации не само в Европа, а и в света.

На настоящия етап обаче, средствата в банките не са най-добрата инвестиция. При лихви по депозитите от 0.2% на година и инфлация от 3.2% (на годишна база към юли 2018) ние губим по 3 лева на всеки 100. Всеки от нас може да сметне как покупателната способност на парите ни намалява. Въпреки това, спестовността ни и натрупаните средства в банките са добра основа за увеличаване на богатството на българите и е достатъчно само малка част от тях да се инвестират в по-доходни активи, за да постигнем съществен напредък.

  1. България е от страните с най-малка кредитна задлъжнялост

Въпреки че много хора в България теглят кредити по различни поводи, данните на Евростат показват, че задълженията на домакинствата у нас са под 20% от БВП, което ни отрежда място в челото на ЕС. Само за сравнение, средният процент на задълженията на физически лица в страните от съюза е 70%, като има страни, при които този показател надхвърля 100%. Също така, държавният ни дълг е под 24% от БВП, което в сравнение със страни като Гърция (180%), Италия (133%) и Португалия (125%) е в пъти по-малко.

Кредитите за текущо потребление само на пръв поглед ни правят по-богати, но всъщност е точно обратното. В страните, където домакинствата и държавата имат висока задлъжнялост всяко сътресение може да се окаже катастрофа. Пример за това са страни като Гърция и Италия, в които хората изглеждаха с висок жизнен стандарт, но това бързо се промени.

  1. Близо 83% от българите притежават собствено жилище.

Според Евростат, 82.9% от хората в България притежават собствено жилище, което ни нарежда в челото на тази класация. Преди бяхме на първо място, но сега отстъпваме на Румъния, Хърватия, Латвия и Словения. Въпреки това, страни като Германия, Австрия, Швейцария и Великобритания са далеч след нас в тази класация.

Имотите са основният актив на българите и заедно с банковите депозити представляват почти 100% от финансовото ни богатство. За съжаление, много малък процент от тези жилища се отдават под наем и носят доходи на техните собственици . Въпреки че изглежда много голям, пазарът на наеми е развит предимно в София, Пловдив, Варна и Бургас, като дори в тези градове той е много по-малък като относителен дял от подобни населени места в Централна и Западна Европа.

  1. Всеки втори българин притежава автомобил

Според данни на Европейската асоциация на производителите на автомобили, на всеки 1000 българи се падат 516 коли. По този показател се нареждаме пред страни като Дания, Португалия, Хърватия, Унгария и Румъния. В големите градове у нас, концентрацията е още по-голяма, като по неофициални данни в София има над 600 автомобили на 1000 души.

Ако се сравним по този показател на световно ниво, ще сме в топ 20%. Разбира се, автопаркът у нас е съставен предимно от по-стари коли, което се отразява на замърсяването на въздуха и броя на катастрофите по пътищата. Положителна тенденция е, че се купуват все повече нови коли и такива на възраст до 10 години.

  1. Най-ниска безработица от 1989 година насам

Според данни на Националния статистически институт, през второто тримесечие на 2018 година, коефициентът на безработица е бил 5.5%, което е най-ниското ниво за последните 28 години и продължава да намалява. От всички 180,000 безработни българи, над 68,000 души са с основно, начално или по-ниско образование. Само 2.4% от висшистите и 4.8% от хората със средно образование са без работа.

Като добавим в сметките и сивия сектор, който по различни оценки на неправителствени организации възлиза но около 30%, безработицата в България е минимална. Да не забравяме, че „безработен“ е човек, който няма работа, но активно търси такава. Хората, които са избрали да не работят и да получават социални обезщетения или са издържани от роднини (майки, бащи, баби, дядовци, съпрузи и други) не попадат в тази категория.

Данните на Евростат показват, че средният коефициент на безработица в ЕС е 8.5% и в тази класация се нараждаме пред страни като Финландия, Франция, Италия, Испания и други страни.

  1. Доходите ни растат бързо

При средна заплата от 224 лева през 2000 година и 1077 лева през 2018 година (по данни на НСИ), тя се е увеличила с над 380% за тези 17 години. Въпреки че е административно определена, минималната работна заплата за този период се е повишила с близо 800% от 75 на 510 лева. Също така, средната пенсия се е повишила с над 330%, а минималната близо 5 пъти. Длъжен съм да спомена, че официалната инфлация за този период е близо 85%.

Също така, да не забравяме, че тръгнахме от много ниски нива на доходите и с тези ръстове (колкото впечатляващи да изглеждат) е реалистично да очакваме, че ще стигнем средните за ЕС след 10-15 години, ако продължаваме със същия темп. За всичко това си има причини и една от основните е, че производителността на труда в България е около 50% от тази в Европейския съюз.

Това бяха 6 факта, които показват, че не живеем толкова лошо, колкото си мислят някои хора в България. Знам, че с тази статия ще предизвикам вълна от коментари и отрицателни мнения, но ще задам един въпрос: „С какво ни помага това да представяме ситуацията у нас по-лоша от действителната?“. Никой няма да прояви съчувствие и да ни даде пари наготово или да ви вдигне доходите, ако се оплакваме. Само с реални действия ще повишим доходите си и ще живеем по-добре. Съдбата няма други ръце, освен нашите.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ