Пхенян се готви за война

Пхенян се готви за война

Пхенян се готви за война

Севернокорейският ръководител Ким Чен-ун посети мащабно учение на силите за противовъздушна отбрана (ПВО) и заяви, че страната се готви за военен конфликт. Агресивната риторика от Пхенян прозвуча в момент, когато САЩ, напротив, проявяват готовност за отстъпки с надеждата КНДР да откликне на предложението за нов диалог.

В Северна Корея протича учение на ПВО, включващо стоварване на десант. В понеделник маневрите бяха посетени лично от Ким Чен-ун. Той даде висока оценка за подготовката на военните и изобщо остана доволен от видяното, информира Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА).

В чужбина обаче привлече внимание не самото учение, нито фактът, че на тях присъства Ким Чен-ун, а изявленията, направени от него на място. Севернокорейският лидер два пъти спомена думата "война": каза, че е необходимо "да се подобри подготовката на Корейската народна армия за война", и че маневрите трябва да се провеждат в "сурови, имитиращи война условия".

Изявлението на Ким Чен-ун бе направено ден след важна помирителна стъпка от страна на САЩ и Южна Корея. Шефът на Пентагона Марк Еспър и южнокорейският министър на отбраната Джон Кьон-ду преговаряха на 17 ноември в столицата на Тайланд - Банкок. След срещата те заявиха, че съвместното военновъздушно учение "Виджилант ейс" /Vigilant Ace/, протичащо обичайно през ноември-декември, се отлага. "Не разглеждам това като отстъпка, а като жест на добра воля от страна на САЩ и Република Корея, целящ да бъдат създадени условия за мирно уреждане", каза Еспър. Той изрази надежда, че КНДР ще отвърне с някакъв свой жест на добра воля.

"Виджилант ейс" заемат специално място в серията съвместни учения, провеждани всяка година от САЩ и Южна Корея. Например заради представителния брой участници (рекордът беше поставен през 2017 г. с 12 000 военни) и използваните стотици единици техника. И най-важното: в сценария на "Виджилант ейс" директно се изреждат стъпките при прехвърляне на бойните действия на територията на потенциалния противник. Учението традиционно се посреща с шумни протести от КНДР. Севернокорейската армия организира ответни маневри. Точно те бяха посетени от Ким Чен-ун.

Миналата година САЩ отмениха "Виджилант ейс". Защото през ноември-декември във Вашингтон и Пхенян заседаваше американско-севернокорейската работна група за денуклеаризация на Корейския полуостров, чието създаване бе договорено от президента на САЩ Доналд Тръмп и Ким Чен-ун. Но срещите не доведоха до никакви пробиви. А тази есен американско-севернокорейските преговори стигнаха направо до задънена улица. През септември пратеници на двете страни се разбраха за среща на неутрална територия, в Швеция, но тя приключи с провал. Делегацията на КНДР напусна преговорите и съобщи, че американците изобщо не са предложили съдържателен дневен ред. Ким Чен-ун даде на Вашингтон срок до края на годината, за да се подготви за преговори.

През последните дни обаче САЩ явно полагат усилия да намерят общ език с КНДР. КЦТА твърди, че на 14 ноември специалният пратеник на САЩ за Северна Корея Стивън Бигън е предал предложение за преговори на Пхенян. А на 17 ноември Тръмп повтори в Туитър призива към КНДР час по-скоро да сключи споразумение за денуклеаризация.

Той коментира съобщение на КЦТА, издържано в духа на обичайните коментари на севернокорейската пропаганда. В текста демократът Джо Байдън бе наречен "бясно куче", заслужаващо "да бъде пребито с тояга". Потенциалният кандидат-президент бе разгневил КНДР, обещавайки в своя реч "да не се церемони с диктаторите, както прави Тръмп".

"Господин председател (на Северна Корея, бел. на изданието), Джо Байдън може да е заспал и много муден, но не е "бясно куче". Той всъщност е нещо по-добро, но аз единствен мога да ви заведа там, където е редно да бъдете. Вие трябва да действате бързо, да изпълните споразумението. До скоро виждане!", написа американският президент.

Независимо от традиционната си войнствена риторика Северна Корея оставя отворена вратата за диалог, смята Константин Асмолов, водещ научен сътрудник от Центъра за корейски изследвания в Института за Далечния изток към РАН. Според него Ким Чен-ун дори да би желал да отмени учението на ПВО, просто не би сварил да го стори, тъй като американците са отложили "Виджилант ейс" доста изненадващо, броени дни преди то да започне.

"Ако севернокорейците бяха тръгнали към отказ от диалога със САЩ, биха се изказали по въпроса точно, без заобикалки. Засега позицията на КНДР остава същата и е ясна: чакаме до края на годината. Ким Чен-ун не само изчаква САЩ да формулират позицията си. Той се надява до края на годината горе-долу да се избистри дали Тръмп ще бъде преизбран или не. Ако се разбере, че получава нов мандат, диалогът ще продължи. Ако не - какъв е смисълът за Северна Корея да договаря нещо с президент, който си заминава?", коментира експертът за "Независимая газета".

Генадий Петров, "Независимая газета" / БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ