Политическите рискове постепенно отиват на втори план

Политическите рискове постепенно отиват на втори план

Политическите рискове постепенно отиват на втори план

Испания и най-вече Италия бяха темите на изминалата борсова седмица, а ефектите от политическата несигурност в двете страни се пренесоха на фондовите пазари в Европа.

Индексите на водещите борси на Стария континент паднаха с 1-2%, което не може да се определи като сериозен спад. Рисковете от избори в двете страни и появата на власт на правителства, които поставят под съмнение политиката на Брюксел, се възприемат много негативно. Въпреки че не е логично да се говори за опасност от излизане от еврозоната или от ЕС на някоя от тези две страни.

Първоначалната реакция на пазарите беше доста по-негативна. С течение на седмицата, обаче, се наблюдаваше известно възстановяване на индексите и особено след смяната на правителството в Испания.

Може да се твърди, че най-лошото пред борсите е минало и тези новини постепенно ще минат на заден план.

Американските инвеститори обърнаха внимание предимно на данните за икономиката, които показаха отново силата на пазара на труда и добрите темпове на растеж в индустрията. Това със сигурност ще доведе до ново повишаване на лихвите след седмица, когато е заседанието на Федералния резерв. Нарастват очакванията, че все по-голям брой от централните банкери на САЩ ще подкрепят нови две покачвания на лихвата в страната. Това не се отрази негативно на акциите, дори напротив – щатският S&P 500 скочи с 1,5% след публикуването на новините.

Ръстът е поредният знак, че инвеститорите се фокусират върху позитивните новини и подкрепя тезата за предстоящ растеж през летните месеци. Те не обърнаха съществено внимание на търговската война между САЩ и на практика, всички останали водещи икономики, след като администрацията на Тръмп ще приложи митата върху стомана и алуминий. Това е много по-голям риск за краткосрочното представяне на пазарите, отколкото са политическите събития в Италия и Испания.

Щатският пазар приключи седмицата без съществено изменение, като финансовият сектор се оказа най-силно засегнат от добрите новини за икономиката. Банките паднаха с 2%, но загубите им бяха изцяло компенсирани от технологичния сектор и фармацията.

Другите компании, които са най-много чувствителни на повишението на лихвите – комуналния сектор и строителството, се търгуваха на плюс или с малки загуби.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ