Полски градове подгониха ЛГБТ общността в навечерието на оспорваните евроизбори

Полски градове подгониха ЛГБТ общността в навечерието на оспорваните евроизбори

Полски градове подгониха ЛГБТ общността в навечерието на оспорваните евроизбори

Тереса Джевецка е израснала през Втората световна война, когато германските и съветските войски са се биели за контрола над нейния град Швидник в Източна Полша.

В момента 83-годишната жена вижда друга заплаха пред оцеляването на своята страна: общността на лесбийките, гейовете, бисексуалните и трансджендърите (ЛГБТ).

"Нека децата имат баща и майка, а не подобни отклонения", каза Джевецка, почиваща си на пейка в парк в Швидник и добави: "Иначе ще има все по-малко деца и Полша ще изчезне".

През март общинският съвет в Швидник прие решение за отстраняване на това, което смята за разпространяване на "ЛГБТ идеология" в домовете, училищата и от работните места. Малко на брой населени места в предимно консервативната аграрна Полша са приели подобни решения.

Възгледи, които са обидни и незаконни в много европейски страни, са широко изразявани в Полша в навечерието на евроизборите, в които правата на ЛГБТ общността са един от горещите въпроси.

В ожесточената кампания управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) описа подобни права като опасни чуждестранни идеи, подкопаващи традиционните ценности в Полша - страна крепост на католицизма.

Друга мишена на ПиС е новата програма по сексуално обучение, основана на насоките на Световната здравна организация (СЗО), която трябва да бъде въведена в училищата в столицата Варшава, бастион на либерализма и управлявана от опозиционната партия "Гражданска платформа".

Някои политици от ПиС публично осъждат програмата, като твърдят, че тя ще изостри сексуалността на децата.

Лидерът на ПиС Ярослав Качински призова поляците да гласуват за онова, което той нарича "единствената партия, която дава 100-процентова гаранция, че ценностите ни ще бъдат защитени".

Правата на ЛГБТ общността и стандартите на СЗО представляват чужди ценности, които са "истинска заплаха за идентичността ни, за нацията ни", казва той.

Според анализатори ПиС се надява да мобилизира своята предимно земеделска база, като обещава да се противопостави на западния либерализъм.

При положение, че избирателната активност на евроизборите обикновено е най-ниска в земеделските крепости на ПиС, партията трябва да убеди повече хора да гласуват, особено след като някои допитвания показват, че тя има равен резултат със съперничащата проевропейска коалиция.

Активистите са преследвани

Всяващата разделение кампания изглежда привлича вниманието на избирателите.

Марчин Дума, изпълнителен директор на базираната във Варшава социологическа агенция ИБРИС (IBRIS) каза, че нейно проучване, публикувано на 19 май, е показало, че избирателната активност може да бъде около 40 процента. Това е е небивало за страна, където обикновено едва една четвърт от електората гласува на евроизбори.

Резултатът на предстоящите избори има значение, защото ПиС и "Гражданска платформа" осъзнават, че той ще повлияе върху парламентарните избори, които предстоят през октомври или ноември.

ПиС дойде на власт през 2015 г. и остава популярна благодарение на щедрите социални разходи, ниската безработица и националистическата риторика.

Някои наблюдатели виждат паралели с предизборната кампания на партията през 2015 г., в която тя прибягна до антиимигрантска риторика.

"На ПиС й е необходим враг, някой, срещу когото да се борят, някой от когото да ни накарат да се страхуваме", каза Бартош Сташевски, ЛГБТ активист, и добави: "Преди бяха мигрантите. Този път е ЛГБТ общността".

Сташевски каза, че декларациите срещу представителите на ЛГБТ в Швидник и други местни съвети не са юридически обвързващи, но въпреки това имат страховит ефект.

" Как хората от ЛГБТ общността, и особено младите, ще се почувстват, когато чуват, че местният съвет или правителство са срещу тях?", каза той.

Миналата година Сташевски организира шествие за "равенство" в близкия град Люблин. Участниците бяха враждебно посрещнати от стотици агресивни протестиращи, които бяха разпръснати със сълзотворен газ от полицията за борба с безредици.

"Място за всеки"

През февруари кметът на Варшава Рафал Тшасковски подписа про-ЛГБТ декларация, която включваше обещание да се стартира програма за училищно обучение, следваща насоките на СЗО.

Членът на общинския съвет на Швидник Радослав Бжозка каза, че градът му е издал своята анти-ЛГБТ декларация в отговор на варшавската декларация, която според него е "против ценностите на добрия морал".

Проучване на полската държавна социологическа агенция ЦБОС (CBOS) от април показва, че мнозинството поляци не одобряват позицията на Варшава по правата на ЛГБТ общността. Повечето запитани казват, че сексуалното обучение трябва да започва на възраст 10 години или по-късно.

Но друга анкета на ЦБОС показва, че поляците постепенно стават все по-толерантни. В допитване от 2017 г., 24 процента от запитаните казват, че да бъдеш гей не е нормално и не трябва да бъде толерирано, в сравнение с 41 процента през 2001 г.; а 16 процента казват през 2017 г., че да бъдеш гей е нормално, в сравнение с 5 процента през 2001 г.

Дори в Швидник не всеки одобрява твърдата позиция на общинския съвет.

"Няма нужда от приемане на подобни анти-ЛГБТ решения", каза 71-годишният Франтишек Мосаковски и добави: "Тук трябва да има място за всеки".

 

Марчин Гоцловски и Ана Влодарчак-Семчук от Ройтерс / БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ