Рискове пред борсите по света

Рискове пред борсите по света

Рискове пред борсите по света

Борсовите индекси в САЩ и Европа се оцветиха в червено през изминалата седмица. Политическите рискове се отразиха на настроенията на инвеститорите, които не възприеха добре ситуацията в Италия след изборите в страната и опасността от влошаване на бюджета. Държавните ценни книжа на страната останаха под натиск, като покачването на лихвите по заемите показва не само загубата на доверие в политическата система, но и представлява сериозна опасност за реалната икономика. За повторение на дълговата криза от 2012 г., обаче, не може да се говори.

Все още ефектът от несигурността в политически план е много ограничен. Към негативните новини за Италия трябва да се добавят и притесненията за други две страни: Испания с вота на недоверие към правителството и Турция, където валутата се обезценява и финансовата система се дестабилизира постепенно. Вероятно, лошите новини се натрупват и натежават върху настроенията на инвеститорите.

Индексите на Италия и Испания не отчетоха съществено по-голям спад от борсите на големи страни като Германия и Франция. Финансовите акции, обаче, страдат повече от останалите и този сектор, заедно с доходността на държавните облигации, трябва да се наблюдава внимателно през следващите няколко седмици.

Щатският пазар започва новата седмица с почивен ден и със старта на т.н. „сезон на пътуванията“. Туризмът означава повече разходи за горива и в това отношение спадът на петрола с пет долара през миналата седмица е добра новина за потребителите.

Не толкова положителен ефект имаше върху акциите на петролните компании. Този сектор отчете силно поевтиняване, но остава значително над останалите, когато се прави сравнение за последните три месеца. Нагоре бяха технологичните акции, индустрията и потреблението. Те не успяха да компенсират разпродажбите на петролните книжа, но показват предимството на цикличните сектори и са сигнал за продължаване на ръста на индексите.

Още повече, че геополитическите рискове около срещата между САЩ и Северна Корея се оказват само временни притеснения за инвеститорите. Това акцентира върху несигурността около решенията и политиката на президентската администрация в САЩ, но засега не е сериозен фактор за разпродажби на акции.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ