Триъгълникът на инвестирането

Триъгълникът на инвестирането

Триъгълникът на инвестирането

Всеки от нас е виждал онази картинка в социалните мрежи, в която клиентите могат да си изберат само две от следните опции: бързо, качествено и евтино, но не и всички три едновременно. В инвестирането също има подобен триъгълник с три възможности (сигурност, ликвидност и доходност), от които може да изберем максимум две. В тази статия ще ви разкажа за изборите, пред които е изправен всеки, които иска да накара парите да работят за него.

Бързо/качествено/евтино

Ако може да изберем само две от тези три опции, кои ще са те? Дали да се спрем на бързо и качествено (но скъпо), евтино и качествено (но бавно) или бързо и евтино (но с ниско качество). Ако преведем тези възможности на инвестиционен език, ще получим:

Бързо – с висока ликвидност, т.е. сравнително бързо и с минимални разходи може да се продаде при нужда.

Качествено – сигурност, т.е. с по-нисък риск.

Евтино – нека приемем, че това е свързано с по-високата бъдеща доходност.

Ето как ще изглежда горният избор на две от три опции при инвестициите:

Сигурна и ликвидна (но с по-ниска доходност)

Ликвидна и с висока доходност (но много рискова)

Сигурна и с висока доходност (но с ниска ликвидност)

Сигурна и ликвидна инвестиция

Когато чуем за сигурни инвестиции, до които имаме бърз достъп, се сещаме за банковите депозити. От тях може почти веднага да изтеглим пари, ако ни се наложи и са гарантирани до 196,000 лева, ако банката фалира (дано да не се случва, защото Фондът за гарантиране на влоговете в банките има повече задължения, отколкото активи).

От друга страна, лихвите по банковите депозити са почти нулеви, т.е. това е доста „скъп“ продукт по отношение на нашите лични финанси, защото инфлацията бавно, но сигурно ги изяжда.

Ликвидна и с висока доходност инвестиция

Това е Светият Граал в инвестирането – хем да може бързо да продадем актива, хем да ни носи висока доходност. Тук може да поставим акциите на публичните компании, които се търгуват на фондовите борси по света. Те са доста ликвидни и могат да ни носят десетки проценти годишна доходност. За съжаление, акциите са далеч от сигурни и инвестирането в тях е свързано с много по-висок риск от повечето други активи.

Сигурна и с висока доходност инвестиция

На пръв поглед това звучи като оксиморон - как така хем ще има висока доходност, хем ще е сравнително сигурна една инвестиция? Какво ще кажете за собствения бизнес или инвестициите в частни компании? Ами, недвижимите имоти? Сега ще обясня какво имам предвид.

Да имаме собствен бизнес не е най-сигурното нещо на света, но имаме едно много важно предимство пред повечето други книжни активи – контролът. За разлика от фондовете и акциите, където нямаме почти никакви лостове за влияние и просто трябва да се доверим на други хора, може да управляваме нашата фирма както намерим за добре и да преодолеем и най-големите трудности, пред които се изправяме.

От нас зависи дали ще увеличим цените на предлаганите стоки и услуги, ще ги намалим, ще оптимизираме разходите ни или ще се насочим в друга пазарна ниша. Всичко това намалява значително риска от загуба. От друга страна, собственият бизнес и дяловете от непублични компании могат да ни донесат огромни печалби. Дори няма нужда да казвам, че най-богатите хора в света именно по този начин са заели челните места в тази класация.

Разбира се, високата доходност и относителната сигурност си имат „цена“ и тя е ликвидността. Не винаги може да продадем нашата компания или дяловете си от фирма, която не е на борсата. Дори това да е възможно, в някои случаи ще трябва да се въоръжим с доста търпение, докато се намери купувач, който е склонен да плати исканата от нас цена или близка до нея. През последните няколко години взех участие при продажбата на няколко бизнеса и части от тях, като до финалната сделка се стигна трудно, въпреки че фирмите бяха печеливши и трябваше да се направят много компромиси и от двете страни.

Недвижимите имоти са в същата категория. Познавам много хора, които са изградили голяма част от своето богатство от парцели, жилища, офис или търговски площи, които са закупени преди години на добри цени и са направили собствениците си милионери. При тях говорим за огромна възвращаемост. Примерът, който мога да дам е за парцел в централната част на София, закупен за около 200,000 лева преди 17 години и продаден наскоро за близо 3 милиона лева от мой клиент.

Дали имотите са сигурни? В сравнение с много други инвестиции, това е така. Ние имаме почти пълен контрол върху тях и може да ги даваме под наем, да им сменим предназначението, да увеличим стойността им, да ги разделим (ако това е възможно) и още много други неща. Няма да забравя как през 1996 година имотите бяха най-сигурната защита срещу хиперинфлацията, заедно с германската марка и щатския долар. Сега, ако това се повтори, чуждите валути няма да ни спасят, защото българският лев е фиксиран към еврото.

Единственият проблем при имотите може да се окаже тяхната ликвидност, т.е. да не може да ги продадем бързо или това да е свързано с понижаване на цената или допълнителни разходи. Има немалко жилища в различни градове, селски имоти, офиси, търговски помещения и парцели, които не могат да се продадат поради различни причини. И така могат да стоят години, ако собствениците не намалят исканите цени.

Важна ли е ликвидността?

На този въпрос бих отговорил със „Зависи“. Миналата година разбрах за създаването на първият български алтернативен инвестиционен фонд (хедж фонд), който инвестира в български компании с висок потенциал и възможност в бъдеще да излязат на фондовата борса. Минималната инвестиция не беше малка, но не това ме спря да участвам, а срокът от 10 години, след които ще мога да си взема вложената сума и доходността по нея (а печалбите могат да са доста високи). Каквото и да стане през този период, парите ми ще са там и няма да имам възможност да си ги взема. В този случай, предпочетох да не инвестирам заради ниската ликвидност.

В същото време, съм инвестирал в имоти с не много висока ликвидност (парцели в регулация), които също могат да ми донесат големи печалби, но мога да продам, ако ги предложа с 10-15% под пазарната цена.

Другото нещо за което трябва да помислим, когато правим дадена инвестиция, е дали възможността за бърза продажба ни е толкова важна. Аз имам акции в моя портфейл, които не бих продал в следващите 10 години, освен ако нещо съвсем критично не се случи с компаниите. Това е така, защото те са част от моя дългосрочен финансов план. При тях ликвидността не ми е толкова важна, въпреки че тя е доста висока.

Надявам се тази статия за триъгълника на инвестирането и неговите елементи да ви е полезна и да ви накара да се замислите какво е важно за вас, когато влагате парите си в даден актив - дали това е сигурността, високата доходност или ликвидността. За съжаление, няма перфектна инвестиция и винаги трябва да направим известни компромиси, за да намерим най-подходящата за нас. Успех!

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ