Стартира проектът "Скритите букви" (снимки)

Стартира проектът Скритите букви (снимки)

Стартира проектът "Скритите букви" (снимки)

Проектът на Фондация „Прочети София“ – „Скритите букви“ стартира днес от 19 ч. в Музея за история на София (Централна минерална баня) . Идеята е да се вплетат в едно поезия, типография и градска среда и да се създадат нови места за четене в столицата.

Между 22 и 28 май 2018 г. ще бъдат поставени всички 12 оригинални пейки с формата на буквите от кирилицата, които нямат графичен аналог в латиницата и в гръцката азбука. Можете да откриете местонахождението им на картата, публикувана в сайта на проекта.

Прикрити в центъра на града, пейките ще очертаят и своеобразен маршрут от някои от най-интересните и значими имена в съвременната българска поезия, като Мирела Иванова, Георги Господинов, Силвия Чолева, Цочо Бояджиев, Надежда Радулова, Иван Ланджев, Марин Бодаков, Красимира Джисова, Стефан Иванов, Мария Калинова, Петър Чухов, Галина Николова, Никола Петров и Анна Лазарова. При всяка пейка ще бъде поставено по едно стихотворение вдъхновено, посветено или въображаемо свързано с дадена буква. 

Два дни по-късно – на 24 май от 12:00 ч., с начална точка Музея за история на София ще се проведе първата Литературна разходка по пътя на „Скритите букви“. Неин водещ ще бъде Александър Шпатов от Сдружение за градски читални, създатели на Литературната карта на София. Поредицата градски турове, ще обхващат истории за града и литературна София, като разказ за Арменското кафене и легендарната сладкарница „Цар Освободител“, за убитите софийски книжари, за книжарницата на Тодор Чипев, за чуждестранните писатели, свързани с града, но и за съвременните форми на представяне на литература в него.  

Днес вече едно Ч стои край Музея за история на София и чака някой да седне и да почете, съобщават организаторите във фейсбук страницата на събитието. Стихотворението до пейката е на Надежда Радулова и се казва "Чешмяно".

Вчера  Д и З намериха своите места зад Националната художествена галерия, на ул. "Московска" (към ул. "Будапеща"), в двора зад ЦУМ.

 
Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ