Комичната опера "Дон Паскуале" с премиера през януари

Комичната опера Дон Паскуале с премиера през януари

Комичната опера "Дон Паскуале" с премиера през януари

Комичната опера "Дон Паскуале" на Доницети ще има премиера през януари в Софийската опера и балет.

Столичната опера избира да започне новата 2019 година с премиера на тази творба, която е една от най-популярните и незабравими комични опери в света.

На 12 и 13 януари публиката ще може да се докосне отблизо до изящната музика на Гаетано Доницети, с която той умело пресъздава един добре познат и вечен житейски сюжет - за любовта и перипетите, през които преминава тя, особено когато става дума за богатство и наследници, посочват от Операта в София.

За да усети публиката чувствата и емоциите на героите, които с играта си ще разплетат възела от комични ситуации и истории за предателства, заложени в сюжета, ще помогне специалното участие на  артистите от Корея - Джеонгхйеок Сео и Сеонкйонг Ева Джонг - ученици от майсторския клас на примата Райна Кабаиванска, както и на колегите им Добромир Момеков, Георги Султанов, Диана Василева, Николай Петров, Илия Илиев, Хрисимир Дамянов.

Режисьор на спектакъла е Светозар Донев, диригент  Жорж Димитров.

"Поставял съм "Дон Паскуале" преди години в испанските оперни театри в Билбао и Памплона. Тогава имах други идеи. Преобладаваше сатирата, надсмиването над стария богат човек, който иска да завоюва любовното си щастие със силата на парите. С дистанцията на времето аз намерих друг прочит на тази творба", разказва режисьорът Светозар Донев. 

"Любовта е силата, истинският двигател на събитията. Любовта не като чувство, а като движение, борба. Всъщност, истинската любов е действие, а не затворена в човека емоция. Младите в "Дон Паскуале", Норина и Ернесто, с помощта на своя верен приятел доктор Малатеста, се борят за своята любов в истинския смисъл на тази дума. И успяват", казва той. 

"Дон Паскуале" се играе за първи път през януари 1843 година в Париж и от тогава до днес се радва на огромен интерес.

Нейната първа  постановка в България е през 1932 година в Софийската опера. "Дон Паскуале" е определяна от музикалната критика като една от най-ценните комични опери на Доницети. Творба, чиято музика композиторът създава само за осем дни и чрез нея прави публиката съпричастна на емоциите, завладели душата на стария ерген Дон Паскуале, който иска да направи живота си по-добър като се ожени за млада жена. Но, дали очакванията му ще се оправдаят? Това публиката ще разбере по време на спектаклите на Софийската опера и балет през януари.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ