Перно Рикар отгледа цяло поколение съвременни артисти

Перно Рикар отгледа цяло поколение съвременни артисти

Перно Рикар отгледа цяло поколение съвременни артисти

Инициативи като изложбата „Палат Потьомкин“ е един от многото актове на Перно Рикар България да насърчава и подпомага достъпа до качествено съвременно културно съдържание, казва Мирослава Симова, изпълнителен директор на компанията

- Г-жо Симова, колко големи са мечтите на Перно Рикар и защо подкрепата на съвременното изкуство е сред тях?

- Вярваме, че лидерството задължава и изисква отговорно и устойчиво поведение в бизнеса всеки ден. Амбицията ни е да продължаваме да успяваме по правилния начин и да споделяме успеха си с общностите, в които живеем и работим. Win the right way е веруюто на марката Chivas, синоним на подкрепа на социалното предприемачество и предпочитан избор на успяващите хора. Jameson, Absolut, Ballantine’s са лицето на богатото ни портфолио от международни марки. Мечтаем те да присъстват неизменно при поводи за празник и общуване с приятели.

За нас от Перно Рикар реализацията на проекти като изложбата „Палат Потьомкин“ е пряко свързана с мотото на компанията ни -“Сreateurs de conviviаlite“. То изразява нашето желание да популяризираме културата на споделяне – не само на приятни моменти, но и на идеи и ценности. „Палат Потьомкин“ е един от многото актове на Перно Рикар България да насърчава и подпомага достъпа до качествено съвременно културно съдържание, да развива проекти от сферата на изкуството и да насърчава художественото сътрудничество между артисти в унисон с ценностите и дейностите на нашата компания по целия свят.

 - Разкажете малко повече за Фондация Рикар и нейните инициативи? Какво ги вдъхновява и движи в годините?

- Фондация Рикар се занимава с подкрепа на проекти в сферата на изкуството – една тема, на която се е посветила вече повече от 20 години. Едно цяло поколение съвременни артисти са били „отгледани“ от Фондацията. Тя е разположена в сърцето на Париж и е място за изложби, творчество и срещи в контекста на изкуството в най-съвременните му форми. Фондацията организира между 5 и 6 изложби всяка година и редовно кани външни куратори. Тя е и място за обмен и разговори: всеки месец в нейните зали се организират тематични срещи и дебати сред спонтанна и приятна атмосфера.

Една от най-големите инициативи на Фондацията е „Наградата Рикар“. Основана през 1999 г., Наградата на Фондация Рикар е първото отличие за млади таланти в сферата на съвременното изкуство и една от най-престижните подобни награди в Европа. Всяка година фондацията отправя покана към независим куратор, който да организира изложба, представяща работата на съвременни артисти от френската сцена. Жури, в чийто състав влизат колекционери, директори на музеи и куратори от предишни издания, присъжда награда на един от участниците. Тя се състои в закупуване на негово произведение, което след това се дарява на Centre Pompidou и се представя в постоянните му колекции, както и във финансирането на проект на лауреата в чужбина. Селекция от творби на номинирани и носители на тази награда гостуват в залите на Национална галерия-Двореца до 20 август.

Носителите на наградата на фондация “Рикар” можете да разгледате тук: https://www.fondation-entreprise-ricard.com/en/Prix

- Каква добавена стойност, според вас носи този вид ангажираност на бизнес?

- Като световен лидер в производството и търговията със спиртни напитки и вина с 85 пазарни компании в цял свят, Перно Рикар заема едно от водещите места в индустрията. С инициативи като Изложбата на Фондация Рикар – „Палат Потьомкин“ и всички останали инициативи в изпълнение на поетите от нас социални ангажименти ние допринасяме за един по-устойчив свят, а това все повече и повече е очакването на потребителите не само към нашата индустрия, а към всеки един бизнес, който гледа в бъдещето.

- Какви открития в съвременното изкуство споделя тази година „Перно Рикар” с България? 

- След поредица от изложби на носителите на Наградата на фондация „Рикар“ в Москва (2008), Сеул (2014) и Мексико (2016), за първи път в София Фондация „Рикар“ заедно с Перно Рикар България, Национална Галерия-Двореца и с подкрепата на Френски институт представя изложба, която включва и артисти, номинирани за този приз. Щастлива съм от факта, че за куратор на „Палат Потьомкин“ е избран Емил Урумов, дипломираният в Сорбоната талантлив български куратор, който живее и работи в Париж. Радвам се, сред избраните от Емил автори, намира място още един български артист – художника и авангардист Стефан Николаев. Изложбата е в Национална Галерия/Двореца до 20ти август.

До края й предстоят няколко тематични срещи с куратори и част от авторите участници в сътрудничество с Фондация Oтворени изкуства и тяхната инициатива „Въведение в съвременното изкуство“.

На 1.07. (събота) между 15:30 и 18:00 ще гостува авторът Mathieu K. Abonnenc, заедно със Светлана Куюмджиева, артистичен директор на Пловдив 2019. На следващия ден - 02.07. в неделя между 14:00 и 18:00 пък е срещата с Marie Voignier, Stéphane Barbier-Bouvet и куратора от екипа на documenta 14 2017 - Атина-Касел - Pierre Bal-Blanc.

И двата дни ще се разиграят пърформансите на Louise Herve & Chloe Maillet, A side [Страна А], със Стефан Додуров и на Jimmy Robert - Figure de style (Стилистична фигура). Също така всяка събота от 16:00 има организирани турове, водени от студенти в Национална Художествена Академия.

Ира Павлова

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ