И отново един месец "Опера в парка". От 15 юни

И отново един месец Опера в парка. От 15 юни

И отново един месец "Опера в парка". От 15 юни

След дни предстои началото на тазгодишния, девети поред фестивал "Опера в парка" на Софийската опера и балет.

Събитието отново ще бъде в парка на Военната академия "Г. С. Раковски" в София и традиционно привлича голям интерес сред почитателите на оперното изкуство, родителите, които възпитават децата си на музикален вкус към класическите произведения и всички софиянци и гости на столицата от България и чужбина, желаещи да изживеят нещо ново и различно. 

Програмата тази година започва от 15 юни и ще завърши на 15 юли, стана ясно на пресконференция на Софийската опера днес пред сцената на открито. Включени са три класически опери - "Лакме" (15.06), "Пепеляшка" (16.06) и "Любовен еликсир" (17.06).

От репертоара на балета са избрани "Дамата с камелиите" (22.06, 01.07), "Жизел" (23.06, 30.06) и "Зорба Гъркът" (24 и 29.06). 

"Паркът на Военната академия в София в акустично отношение е едно съвършено място. Наистина няма друго място в София, където да се чува така добре, докато публиката е сред природата, на открито под небето", коментира директорът на операта акад. Пламен Карталов. 

Той отбеляза, че фестивалът не е имал прекъсване през годините, заради големия интерес. Събитието е част от културната програма на Столична община.

В случаите, когато е имало лошо време и дъжд, придошъл по време на постановките, е била създадена бърза организация и публиката е извозвана с автобуси до сградата на операта на ул. "Врабча", където да догледа творбата докрай. Такава ще има и тази година. При целодневни дъждове спектаклите се организират в сградата на операта и предварително купените билети остават валидни. 

В програмата на "Опера в парка" през 2018 г. е отделено голямо внимание на най-малката публика. Има и пет постановки за деца. С тях музикалната институция продължава усилията си да приобщава децата, чиито родители подкрепят класическото изкуство - от бебета, до 9-годишни ученици. Този юни ще бъдат изпълнени в парка "Трите прасенца" (16.06, 06.07), "Мечо Пух" (17.06, 30.06), "История с патоци, мечо и лиса" (23, 24, 28.06 и 12 и 15.07), "Вълшебната флейта" (07 и 08.07) и "Червената шапчица" (13 и 14.07). 

Новото в детския репертоар е детската опера "История с патоци, мечо и лиса", която ще има премиера на специално изградената за фестивала външна сцена край Военната академия. Либрето е дело на режисьора Юлия Кръстева, която е носител на наградата "Златното перо" на Съюза на българските композитори. Юлия Кръстева е създала текста по приказката в стихове "История с патоци, Мечо и Лиса, история дето съвсем ще ви слиса", написана от известния юрист, бивш председател на 39-ото Народно събрание и бивш служебен премиер Огнян Герджиков. 

Детските представления от афиша ще се играят на отделна сцена. Тя е в съседство на основната, която побира 600 зрители. По-малката, детска сцена ще събира на едно място около 300 деца. Декорът е монтиран не само на сцената - той ще влиза и малко "в гората", за да се създаде още по-интересна атмосфера за децата, посочи Юлия Кръстева. 

Ново и различно на фестивала тази година е още, че Софийската опера е предотстъпила в едномесечната си програма три вечери за представления на Музикалния тетър и на Балет "Арабеск" на нейната сцена в парка. Музикалният театър ще представи "Цигански барон" и "Българи от старо време", а балет "Арабеск" - "Ромео и Жулиета". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ