Преизбраха акад. Пламен Карталов за директор на Софийската опера

Преизбраха акад. Пламен Карталов за директор на Софийската опера

Преизбраха акад. Пламен Карталов за директор на Софийската опера

Академик Пламен Карталов беше преизбран за директор на Софийската опера и балет. Той ще продължи да оглавява музикалната институция още един 5-годишен мандат.

Министерството на културата публикува в YouTube канала си видео записи от конкурса за избор на директор на операта. Конкурсът се състоя преди дни, на 24 октомври. 

Десетчленна комисията, оглавена от диригента и преподавател по дирижиране проф. Пламен Джуров, е изслушала идеите за развитието на Софийската опера на явилите се кандидати - световноизвестната оперна прима Дарина Такова, диригентът на националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" Славил Димитров и на акад. Пламен Карталов.

Това е поредна победа за професора по режисура и актьорско майсторство Пламен Карталов, който от години ръководи столичната опера. Той обогати историята ѝ с множество гастроли в чужбина, водещите от които в Русия, Япония, Германия, и с поставянето на отлично изпълняваната от българските певци трудна тетралогия от четири опери на Рихард Вагнер "Пръстенът на нибелунга". 

Министерството на културата обяви конкурса за директор на Софийската опера след като вторият от двата поредни 5-годишни мандата на акад. Пламен Карталов изтече на 18 юли 2018 г. Той има и още един, предишен 4-годишен мандат на поста през 90-те години. Завръща се начело на Операта през 2008 г. и е директор до днес, с което става най-дългогодишният ръководител в историята ѝ.

Конкурсът бе за нов 5-годишен мандат, а от кандидата се искаше подробен репертоарен план за първата година, концепция за увеличаване на аудиторията, за привличане на допълнителни средства и т.н, допълва "24 часа". В Закона за закрила и развитие на културата и наредбата за конкурсите няма ограничение кандидатът да е само български гражданин. 

Акад. Карталов е удостояван с множество престижни световни награди. Той е създател на "Сцената на вековете" на историческата крепост Царевец. Многократно е канен за жури на авторитетни международни конкурси за млади оперни певци. В София постави някои от най-популярните и обичани произведения на сцена на площада - пред храм-паметник "Св. Александър Невски". Поддържа традицията всяко лято да има опера в парка на столичната Военна академия "Г. С. Раковски". Реализира и изследва българската опера на Любомир Пипков "Янините девет братя".

Заедно с Борис Христов основава Българската академия за изкуство и култура в Рим, припомнят от Софийската опера. Сам провежда майсторски класове в различни държави. Прилага нов интерпретаторски подход и прочит на произведенията. Поставял е спектакли в Германия, Италия, Словения, Гърция, Хърватия, Албания, Румъния, Сърбия, Македония, Америка (Палм Бийч, Ню Орлиънс), Египет, Австралия, Бразилия (в столицата Бразилия, в Сао Пауло, Бело Оризонте, Кампинас, Белем, Манаус).

Завършил е Националната музикална академия в София. Специализира оперна режисура в Германия и кинорежисура в Националната академия за театрално и филмово изкуство. През октомври 2012 г. бе избран за академик в направлението "Творци на изкуството" след тайно гласуване на съвета на академиците в БАН.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ