Уникален фестивал привлича погледи в Пловдив

Уникален фестивал привлича погледи в Пловдив

Уникален фестивал привлича погледи в Пловдив

В Пловдив се провежда 27-ият Фестивал “Процес – Пространство”. Тази година фестивалът избира автори, работещи в сферата на живописта, фотографията и инсталацията, използващи индивидуални методи на изказ.

Мотото “Линия 7” е свързано с една от най-дългите автобусни линии, преминаващи през града на тепетата. Линията започва от бул. ”Беломорски” в квартал “Кючюк Париж” и завършва на бул.“Рогошко шосе”, асоцииран с гробищния парк на града.

Маршрутът представя обичайни сцени от живота на пловдивчани, наблюдава се ежедневието им, улавя се ритъмът на града. Линията пресича града от юг на север през река Марица. От друга страна числото седем има символичен характер от праисторическите времена и би могло да се отнесе до редица исторически, митични и нумерологични факти.

Кулминацията на фестивала ще е на 31 май, когато всички произведения ще бъдат представени в изложба. Тя  ще се открие в 18: 30 часа в Залите за временни експозици на Градската галерия на ул. „Княз Александър I“ №15 и ще продължи до 16 юни.                                 

Артистите, поканени за участие във Фестивала, са: Адриана Сересеро (Мексико), Албена Казакова (България), Галя Йотова (България), Гидеон Смилански (Израел), Илиана Манукова (България), Ким Доти Хахман & Нео (Германия), Марико Хори (Япония/Сърбия), Милен Джановски (България), Румен Жеков (България), Уве Йонас (Германия), Виктор Николас (Мексико), Вилма Шилеикиене (Литва), Виолета Иванова (България).

Гостуват творците от Мрежа на артистични инициативи: Алис Маселникова, Андреас Рибунг, Флорис Круиденберг, Джет Паскуа, Каспарс Лиелгалвис, Ния Пушкарова, Сигне Вад

Организатори на фестивала са Пенка Минчева, Христина Бобокова, Димитър Грозданов. Асистент - организатори са Невена Дернева, Матиас Рот и други приятели на проявата. Съорганизатори са Oбщина Пловдив и семейство Бобокови, партньор е Градска художествена галерия, а сайтът въпреки.com е медиен партньор.

Творческите процеси, уършопи и презентации ще се провеждат в три от сградите на Галерията: Постоянните експозиции  на Енчо Пиронков и „Мексиканско изкуство“ в Стария град, Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ № 15, а така също в АМТИИ и в Олд Пловдив Хостел.  

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ