Неувереният шеф

Неувереният шеф

Работата с неуверен шеф може да бъде истинско предизвикателство. Съществуват обаче няколко начина да направите това преживяване по-поносимо. Възможно е дори да подобрите работната среда и насърчите продуктивните и хармонични отношения с вашия лидер. Ето няколко неща, които трябва да имате предвид, когато си имате работа с неуверен ръководител:

Не позволявайте на неговата липса на самочувствие да се отрази на вас

Неувереният лидер обикновено изразява липсата си на самочувствие под формата на недоверие – в своите служители, в своите работодатели и дори в работното място като цяло. Този тип шефове винаги обвиняват другите, когато нещо не върви по план. Те също така страдат от непрестанна параноя, мислейки, че някой се опитва да ги измести от позицията им. Най-добрият начин да се справите с един такъв лидер е да осъзнаете, че поведението му не е доказателство, че вие или вашите колеги сте направили някаква грешка,  а просто е отражение на неговото съмнението в собствените му способности.

Оценете силните му страни

Трудно е да намерите нещо, за което да похвалите вашия шеф, когато неговата неувереност прави работата ви по-трудна, но именно в тези трудни условия човек трябва да се старае да гледа на нещата през позитивна призма. Ако можете да се фокусирате върху талантите и силните страни на вашия шеф ще намерите причина да го похвалите, а това ще му помогне да овладее своята неувереност.

Не допускайте сравнения

Комплексите и неувереността често са резултат от сравнения с други по-успешни и можещи хора. Не сравнявайте шефа си с други и не го насърчавайте опитите му да бъде някой, който не е всъщност. Помогнете му да се чувства добре в собствената си кожа и му покажете, че всеки прави грешки и има на какво да се научи, както в професионален, така и в личен план.

Направете връзка между личния си успех и този на вашия лидер

Поддържането на висока продуктивност и резултатност под ръководството на неуверен шеф може да бъде доста трудно, особено ако човек притеснява да не засенчи своя лидер. Много често най-добрият подход в тези случаи е да припомните на шефа си, че вашия успех е пряко свързан с техния. Обяснете на вашия мениджър, че постиженията ви нямаше да бъдат възможни без неговите съвети, напътствия и ръководство.

....................

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ