7 суперсили, присъщи на великите лидери

7 суперсили, присъщи на великите лидери

Всички лидери имат различни „суперсили“, които им помагат да бъдат ефективни и отговорни ръководители, като в случая нямам предвид силата да тероризират своите служители и да викат с пълен глас „Уволнен си!“, когато някой не се представи по начина, по който те са искали.

Истинската сила идва от създаването на устойчиви връзки, даването на подкрепа и издигането на хората до места, до които те не биха стигнали сами.

За съжаление, много от тези „суперсили“ остава недооценени в забързаното ежедневие на мениджърите.

В качеството си на коуч на лидери и висш мениджмънт постоянно напомням на моите клиенти колко влиятелни са те всъщност и как могат да използват своята власт, за да разкрият пълния потенциал на своите служители.

Това са 7 лидерски суперсили, от които трябва да се възползва всеки ръководител

1. Убедителност

Способността да убеждавате другите във вашите идеи и да ги вдъхновявате към действие зависи от вашата връзка с хората и личната ви почтеност. Когато изпълнявате ролята си да служите на другите по отговорен и качествен начин, вие лесно може да убедите другите, че сте човек, който си заслужава да бъде следван.

 2. Позитивност

Да останеш позитивен в най-тежките моменти, когато всички останали са потънали в негативни мисли, автоматично повишава мотивацията и вдъхва нови сили на целия екип. Позитивността дава надежда и цел на другите, именно когато те имат най-голяма нужда от нея,.

3. Наблюдателност

Повечето хора са твърде заети, за да отделят няколко минути на своето обкръжение и обстоятелствата. Понякога силата на великите лидери идва от простия акт на забавяне на темпо и оценяване на това, което виждат пред очите си. Наблюдателността ви позволява да видите проблемите и техните решения още в самото начало.

4. Решителност

Докато другите се гордеят с това, че са велики мислители, добрите лидери осъзнават колко важно е да бъдат решителни и конкретни във всеки един момент. Те анализират и оценяват ситуацията, след което действат възможно най-бързо и уверено, без да поставят под съмнение своите решения. Дори от време на време да правите грешки, винаги ще имате преднина пред онези, които не са достатъчно решителни, за да предприемат действие навреме.

5. Скромност

На пръв поглед скромността не е нещо, което свързваме с ефективното лидерство, но тя държи мениджърите здраво стъпили на земята и ги прави достъпни за останалите. Когато човек е скромен, той приема, че винаги има нещо ново, което може да научи от другите. Когато възприемате останалите като равни, а не като подчинени, вие можете по-лесно да спечелите тяхното уважение.

6. Упоритост

Ако можете да имате само една лидерска „суперсила“, то упоритостта е най-добрият избор. В много случаи именно тя е определящият фактор, от който зависи дали ще успеете или ще се провалите. Когато всичко около вас се разпада, а вие отговорите с решителност, смелост, упоритост и сила, вие показвате истински характер и власт над обстоятелствата.

7. Проницателност

Визията за бъдещето е ключова част от арсенала на всеки лидер, а проницателността е нейната най-висша форма. Проницателните лидери имат способността да виждат отвъд повърхностните отношения в офиса и да разбират какво наистина се случва в компанията и какви са проблемите, които имат нужда от тяхното внимание. Един момент на проницателност може да бъде толкова влиятелен колкото дългогодишен опит.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ