Добрите лидери знаят кога да отстъпят

Добрите лидери знаят кога да отстъпят

Когато чуете думата „успешен лидер“ в съзнанието ви се появява образа на човек, който е уверен и решителен. Това не е изненадващо, имайки предвид факта, че способността за бързо и ефективно взимане на решения е от ключово значение за всеки ръководител. Това обаче не означава, че лидерът е безгрешен. Истината е, че на добрите лидери им се случва да променят своето мнение по-често, отколкото си мислите. Те винаги са готови да нанесат корекции в поетия от тях курс, ако са сигурни, че това ще бъде за доброто на техните служители, клиенти и компанията като цяло. Важно обаче е да се подчертае факта, че те не сменят своята позиция, само защото някой ги е разколебал. Те знаят кога е необходимо да направят промяна в плана, демонстрирайки пословичната си решителност именно чрез способността да отменят предишното си решение. Ето няколко ситуации, в които е добре да преосмислите решението си:

Появила се е нова информация

Нерядко се случва лидерите да получат нова информация за дадена задача, едва след като са взели крайно решение за нейното изпълнение. Понякога тази информация променя изцяло ситуацията и контекста на направения избор Независимо дали става въпрос за някакви непредвидими обстоятелства или за грешка на вашият екип, когато бъдете изправен пред подобна ситуация, вместо да търсите виновници, насочете цялото си внимание върху интегрирането на новата информацията в работния процес. В някои случаи вече взетото решение може да бъде приспособено към новите обстоятелства, но в други е необходима пълна промяна на подхода, така че не се страхувайте да изоставите предходното си становище, когато ситуацията го изисква.

Ситуацията става непредвидима или нестабилна

В съвременния несигурен политически климат и постоянно изменящ се пазар на труда, дори най-добре обмислените решения могат да доведат до пълен хаос в рамките на секунди. Ако това се случи, няма никакъв смисъл да защитавате докрай позиция, която вече не е релевантна. Загърбете ината и се научете да се приспособявате към променящите се обстоятелства.

Отзивите сочат за нужда от промяна

Дори когато звучат добре на теория, смелите и амбициозни решения понякога не са осъществими на практика. Ако ранната обратна връзка, независимо дали тя идва от екипа или от клиентите, показва, че по някаква причина този план няма да проработи, най-разумният подход е да се вслушате в отзивите и да направите нужните корекции. Не подминавайте мнението на тези, които са най-добре запознати със ситуацията.

Време е да изчакате

Понякога човек се изправя пред ситуации, в които най-добрият ход е да не прави нищо. В случая не става въпрос за пълна промяна на вече взето решение, а за отлагане на неговото прилагане, докато не бъдат изяснени напълно всички факти. Въпреки натиска върху лидерите да бъдат смели и да действат решително, да не правиш нищо понякога е за предпочитане пред това да направиш катастрофален избор. Ако изчакването може да ви даде предимство пред останалите, то най-доброто решение е да им позволите да вземат ранна преднина и да се поучите от грешките, които те неизбежно ще направят.

В крайна сметка, най-добрите лидери са тези, които мислят достатъчно напред в бъдещето, за да признаят грешките си, да променят мнението си и дори да рискуват изоставане от конкурентите си със своето бездействие, само и само за да вземат най-доброто решение за екипа и компанията.

…….

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог

Превод и редакция: Георги Георгиев

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ