Ред в хаоса: Качеството, без което не можеш да водиш

Ред в хаоса: Качеството, без което не можеш да водиш

Ред в хаоса: Качеството, без което не можеш да водиш

Решителността е едно от онези качества, на които не се обръща много внимание, въпреки че са от изключително значение за ефективното лидерство. Случвало ли ви се е да работите за човек, който не може да взема решения и постоянно пита другите какво мислят, че трябва да се направи? Ако сте имали това „щастие“, то много добре знаете, че такъв човек не може да бъде истински лидер.

Независимо дали търсите човек, който да назначите на управленска позиция, или пък просто искате да разберете дали самите вие се вписвате в тази дефиниция, ето няколко неща, по които ще разпознаете решителните лидер.

Решителните лидери държат на думата си

Това са хора, които винаги поемат отговорност за собствените си действия и решения, без значение дали те са завършили с успех или провал. В основата на решителното лидерство стои разбирането, че човек трябва да държи на думата си и да действа по начин, отговарящ на дадените от него обещания.

Решителните лидери вярват в себе си

Тези лидери се изразяват ясно, конкретно и уверено. Тази тяхна вяра в собствените им умения и способности намалява значително вероятността да поставят под въпрос решенията си и да отбягват отговорност, давайки последната дума по определен въпрос на някой друг. Лидерът носи отговорност както за победите, така и за загубите на своя отбор.

Решителните лидери взимат решения бързо и трудно променят мнението си

Да си решителен не означава да си инатлив, арогантен и импулсивен, а да можеш да вземаш решения бързо и самостоятелно. Най-решителните лидери имат способността да вземат решения светкавично и да държат на тях до последно. Това обаче не означава, че те не са готови да променят своите виждания, ако някой ги запознае с по-добро решение. Решителните лидери вярват на своите инстинкти, защото в основата им лежи дълъг опит и набор от познания, които са гаранция за успех.

Решителните лидери имат доверието на останалите

В нашата природа е да се доверяваме на хора, които действат решително и уверено. Това важи в особена сила за лидерите, които отделят специално внимание на начина, по който взетите от тях решения се отразяват на останалите.

Решителните лидери са смели

Именно нерешителността е в основата на повечето страхове, притеснения и стрес. Когато сме по-смели, ние сме по-склонни да поемаме добре обмислени рискове. Научете се да взимате решения, дори когато не сте напълно уверени в това дали изборът ви е правилният. Съберете колкото се може повече информация, анализирайте я обективно и вземете решение.

Решителните лидери умеят да се учат

Дори най-добрите лидери понякога взимат грешни решения. Когато се случи точно това, те гледат на неуспеха си като на урок, от който да се поучат. Благодарение на този си подход те много рядко повтаря една и съща грешка два пъти.

Решителните лидери внасят ред в хаоса

Те разбират, че решителността е състояние на духа, което се постига с яснота на мисълта. Те анализират възможностите, които имат пред себе си, съставят план за действие, след каеото се придържат към него.

Подобно на повечето качества и умения, характерни за добрите лидери, решителността е нещо, което може да бъде придобито и развито. Така че чакате да ви се наложи да вземете трудно решение, преди да се заинтересовате от развитието на вашите умения. Започнете този процес още днес.

..........

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Редактор: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ