Опасните симптоми на самоцелното лидерство

Опасните симптоми на самоцелното лидерство

Ефективното лидерство е това, което е насочено към нуждите и желанията на другите. Самоцелното лидерство подкопава този принцип чрез пренасочването на вниманието върху егото на ръководителя. Неговите симптоми могат бързо да прераснат в заболяване, което да навреди на вашия успех като ръководител. Ето няколко знаци, за които трябва да внимавате:

Спорене

Ако често попадате в ситуации, в които влизате в конфликт с другите, или пък подхождате към дискусиите с вашите подчинени и колеги с мисълта, че те грешат а вие сте прави, вероятно създавате у тях впечатлението, че сте надменен човек, който отказва да изслушва другите. Опитайте да избягвате споровете и положете усилия за изкореняване на вашите предубеждения. Търсете допирни точки на съгласие.

Отсъствие

Ако постоянно сте ангажирани с нещо, когато служителите ви имат нужда от вас, те ще започнат да ви възприемат като разсеяни, себепогълнати и недостъпни. Отделяйте повече време на нуждите на вашите подчини. Това ще ги прави по-ангажирани и мотивирани в работата.

Отбранителност

Когато лидерството ви опира само до защитата на вашите лични интереси, то вие лесно може да се окажете в ситуация, в която да жертвате интересите на вашите служители и на компанията като цяло. Истинският лидер поставя на последно място собствените си нужди и на първо тези на подчинените си.

Самохвалство

Ако си приписвате всички заслуги за успехите, постигнати от вашия екип, вместо да споделяте светлината на прожекторите с него, вие показват къде лежат вашите приоритети. Не очаквайте служителите ви да дават най-доброто от себе си при следващата задача, знаейки, че в крайна сметка усилията им няма да бъдат оценени. Истинските лидери насочват вниманието към приноса на техните подчинени и винаги ги  поощряват за добре свършената работа.

Съревнование

Конкуренцията може да мотивира хората да се справят по-добре с работата си, но ако те са принудени да се надпреварват със своите колеги, и още повече със своите лидери, те попадат в ситуация, в която няма печеливши. Работата ви като лидер е да давате пример на вашите подчинени, а не да се съревновавате с тях. Не трябва да забравяте, че вие сте на една страна и се борите за обща кауза. Насочете нуждата си от сравнение към вашите истински конкуренти.

Завист

Ако изпитвате завист към успехите на вашите подчинени, трябва да си припомните, че в основата на лидерството е именно предлагането на подкрепа и помощ на другите. Научете се да оценявате постиженията на вашите служители и разберете, че не са за ваша сметка, а във ваша полза.

Заблуда

Ако базирате лидерството си на погрешна представа за собствената си важност, трябва да разберете, че надменното поведение води до самоналожена изолация от хората, които всъщност трябва да ръководите. Това е контрапродуктивно и вредно за вашата репутация. Отървете се от илюзиите за величие и се фокусирайте върху изграждането на ефективен екип.

Като заключение може да се каже, че самоцелното лидерство е опасно за вас и за тези, които ръководите. Малко неща могат да имат по-голямо негативно въздействие върху вашето влияние и уважението и доверието, което другите влагат във вас.

.................................

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ