Трудните истини за лидерството

Трудните истини за лидерството

Много хора гледат на лидерството като на престижна работа, която върви ръка за ръка с впечатляващи титли и предимства. Това може и да е така, но повечето хора не са запознати с някои трудни истини, които засягат всяко ниво на лидерство. Ако вече сте заемали ръководна позиция, или сте на такава в момента, то много добре познавате тези факти. Но, ако сте си поставили за цел да стигнете до управленски пост, то първо трябва да знаете следните неща:

Лидерството изисква жертви

По същество работата на лидера е да жертва собствените си лични интереси в името на общотто благо. Истинското лидерство е насочено върху другите – върху това да им помагате да успеят в работата, дори когато това е за сметка на вас самите. Трябва да загърбите личните си приоритети и да работи за доброто на вашите подчинени.

Лидерството носи постоянни критики

Хората са особено критични към шефа си. Всяко решение, което взимате, е обект на дълги обсъждания и коментари. За да се справите с това, трябва да се научите да не приемате нещата лично, а това не е толкова лесно, колкото звучи.

Лидерството изисква да бъдете силни за онези, които не са

Когато са изправени пред предизвикателства и трудности,  хората търсят помощ от своя лидер. Вашата задача е да бъдете достъпни и подготвени за тези моменти. Уверете се, че вашите служители знаят, че винаги могат да разчитат на вас.

Лидерството означава да носите най-големия товар

Когато сте лидер, вие не носите отговорност само за собствените си действия и работа. Вие сте отговорни както за успехите, така и за провалите на вашия екип. Когато нещата не вървят, вие сте човека, който трябва да поеме инициативата в свои ръце и да предложи решение на проблемите.

Да си лидер означава, че понякога ти се налага да правиш хората нещастни

Винаги ще има хора, които не подкрепят вашите идеи или инициативи, като някои от тях дори са готови да подкопаят лидерството ви, ако не са доволни от изборите, които взимате. Не можете да задоволите желанията на всички или пък да направите така, че да бъдете харесван от всеки ваш служител. Най-доброто нещо, което може да направите, е да бъдете искрени със себе си и да сте последователни в действията си.

Да си лидер означава грешките ти да са видими

Всички правим грешки. Когато обаче се проваля лидер, то това се разбира от целия екип. Всички знаят за тези неуспехи и няма оправдания, които да могат да ги извинят.

Да си лидер означава да внимаваш какво казваш

Като лидер вие трябва да внимавате за всяка дума, която излиза от устата ви. Думите винаги имат значение,  независимо дали става въпрос за официална среща на екипа или разказване на виц в коридора. Хората обръщат специално внимание на всяко нещо, което казвате, както и на начина, по който го правите.

Лидерството не е за слабите

Да си лидер означава да бъдеш критикуван постоянно и всяко твое решение да се поставя под въпрос. Лидерите трябва да отговарят на пи-високи нива на стандарт от повечето хора. За това лидерството не е работа за хора със слаби сърца. Да си лидер означава винаги да даваш най-доброто от себе си без да очакваш някаква лична изгода.

...........

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ