13 доказателства, че сте интелигентна личност, дори да не вярвате

13 доказателства, че сте интелигентна личност, дори да не вярвате

Със сигурност сте срещали хора, които обичат да се хвалят и да говорят за себе си - колко знаят, какво умеят и т.н. Шекспир е казал, че само глупакът си мисли, че е умен, интелигентеният знае, че винаги има какво още да учи. В потвърждение на думите му, експертите са въвели понятието за ефекта на Дънинг-Крюгер. То се отнася за интелигентните хора, които се съмняват в собствения си интелект.

Ако вие самите се съмнявате, че сте умни, вижте следващите доказателства, които биха ви убедили в противното.

1. Вие сте най-голямото дете в семейството. По този въпрос има много проучвания и всички са категорични за едно нещо: по-големите деца имат значимо предимство в коефициента на интелигентност в сравнение с по-младите си братя и сестри. Ето защо, първородните по правило имат малко по-голям успех в живота.

2. Учите музика. Добре известен факт е, че уроците по музика помагат в развитието на едно дете. Според едно изследване, само месец след започване на уроци по музика при деца на 4 - 6 годишна възраст, те са показали много по-високи резултати на тестове, а ученето им се отдавало много по-лесно. Като дете сте свирили на цигулка? Това значи, че винаги сте крачка напред.

3. Имате стройна фигура. През 2006 г. специалисти са провели едно много интересно проучване, което установило необичайна закономерност -  колкото по-широка е талията на човек, толкова по-слаби са когнитивните му способност. Според други проучвания, 11-годишните, които показват най-ниски резултати на тестовете са по-склонни да напълнеят с наближаването на 40-те. 

4. Кърмени сте като бебета. Специалисти от Нова Зеландия и Великобритания са изследвали около 3 хил. деца, за да установят, че тези от тях, които били кърмени като бебета, са преминавали тестовете за интелигентност средно с по 7 точки повече от останалите. 

5. Обичате да четете още от детството. Ако сте любител на книгите, то със сигурност имате остър ум, особено ако сте израснали сред книги. В едно проучване специалисти са изследвали около 2 хил. двойки близнаци. Оказа се, че тези от тях, които по-бързо са усвоили четенето, впоследствие са получавали по-високи резултати на тестовете за интелигентност. Авторите на изследването смятат, че четенето от най-ранна възраст помага за подобряване на вербалните и невербалните умения.

6. Притеснителни сте. Голям брой проучвания показват, че хората, които повече се притесняват и тревожат, са по-умни от другите. Вероятно защото се тревожите за последствията и се стремите да направите всичко възможно, за да си свършите работата възможно най-добре. И се притеснявате, когато на раменете ви лежи голяма отговорност.

7. Левичар сте. Левичарите имат по-развито творческо мислене, което използват за решаване на проблеми и задачи. Те са много креативни и могат бързо да излязат от различни трудни ситуации. 

8. Вие сте висок. Експерти към Принстънския университет провели изследване, в което установили, че високите деца учат много по-добре от своите връстници, а с възрастта и печелят повече. 

9. Не се страхувате да бъдете смешни. Интелектът и чувството за хумор са тясно свързани. Наличието на чувство за хумор е много желателно качество у всеки човек. 

10. Любопитни сте. Добре известен професор по психология на бизнеса от Университета в Лондон установява, че любопитство е най-важната характеристика на интелигентните хора. Хората, които са по-любопитни, имат нетрадиционен тип мислене. На тях им се отдава да се учат и развиват.

11. Харесвате безпорядъка. Творчески хаос е отдавна установено понятие. Проучвания твърдят, че това е един вид гориво за творческите личности.

12. Вие сте нощна птица. Изненадващо се оказва, че ранобудниците са с по-нисък интелект от "совите". 

13. Имате котка. През 2014 г. е проведено проучване сред 600 студенти, което показва, че хората, обичащи кучета, са по-общителни в сравнение с любителите на котки. За сметка на това, собствениците на котки показват по-добри резултати след проверка на когнитивните способности.

Източник: ABC Fаct

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ