7 признака на остаряване, които е възможно да не забележите

7 признака на остаряване, които е възможно да не забележите

7 признака на остаряване, които е възможно да не забележите

Годините слагат своя отпечатък бавно и не чак толкова забележимо. Някои бръчици са видими и с невъоръжено око, но други промени могат да са напълно изненадващи и когато ги забележите вече да е прекалено късно. Но, ако им обърнете внимание навреме, ще можете да отложите старостта. Тук следват 7 такива признака. Когато ги познавате и забележите навреме, ще ви е по-лесно да се грижите за добрата си форма и навреме да реагирате на възрастовите изменения.

1. Ноктите стават чупливи

Ноктите са един от най-добрите показатели на здравето, на който обаче рядко обръщаме внимание. Изтънелите или пък обратното, удебелени нокти могат да разкажат много за вашето тяло. Силни и здрави нокти говорят за нормални нива на хормоните. С времето обаче ситуацията се променя. С възрастта  производството на хормони намалява, от което ноктите могат да станат или прекалено крехки или пък по-наслоени от обичайното. Тези промени обаче настъпват постепенно и често пропускаме този признак.

2. Промяна на цвета на косата

Всички знаем, че посивяването и побеляването на косата е един от видимите признаци на стареене. Има си и научно обяснение за този процес. С напредването на годините косата престава да получава меланин – пигментът, който я оцветява. Нивото на меланин съществено намалява, а накрая производството напълно спира. Тогава косата побелява напълно.

3. Влошаване на осанката

Силата и здравината на мускулите и ставите, а също и навиците ни влияят най-много на осанката. На млади години всички тези фактори играят в наша полза, но с годините ситуацията се променя. Гърбът не е толкова силен, а гръбначният стълб не може все така добре да поддържа тялото. Силата на мускулите и ставите намалява и ние започваме да се прегърбваме и накланяме малко напред. И осанката ни не е права и стегната както преди.

4. Променя се режимът на сън

Забелязвали ли сте, че на млади години, независимо от това къде и колко сме спали, се събуждаме бодри и отпочинали. Но, постепенно става все по-трудно да лягаме късно и да се събуждаме свежи. С времето се променя цикълът на съня и започваме по-рано да чувстваме сънливост и съответно, по-рано да се събуждаме сутрин. Все по-често се случва да се събуждаме по няколко пъти нощем, а сънят ни вече не е толкова дълбок. Това са естествени изменения в организма.

5. Засилват се алергичните реакции

На младини нашата имунна система работи много по-добре и по-ефективно. Дори и да имате алергия към нещо, организмът по-лесно понася повече стимули и имунната система лесно се справя с повечето алергени. С времето обаче започват различни сривове в имунитета и алергиите стават по-изразени и разнообразни. Специалистите съветват да обърнете навреме внимание на този признак.

6. Загуба на вкус

Върху нашите вкусови рецептори са разположени клетки, които се възпроизвеждат на равни интервали в защита на вкусовите ни усещания. С годините обаче регенерирането на вкусовите рецептори става все по-бавно, в резултат на което те могат да се притъпят и да загубят чувствителност.

7. Ходилата стават по-тънки

Те носят тялото ни през целия ни живот. Надарени са с по-твърда тъкан, благодарение на което можем да се движим и да държим тялото си в нужното положение. Стъпалата омекотяват походката ни и ни позволяват да се движим по наша преценка. Но, когато остаряваме тази твърда тъкан изтънява, а смекчаващата повърхност намалява. По тази причина започваме да изпитваме болки при по-дълго ходене.

По материали от ABC fact

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ