Строители откриха над 200 златни монети във френско имение

Строители откриха над 200 златни монети във френско имение

Строители откриха над 200 златни монети във френско имение

Строители откриха 239 златни монети в имение в северозападната част на Франция, а цената им може да достигне 300 хил. евро на търг по-късно този месец.

Трима души намират съкровището, докато работят по възстановяване на къща в Плозевет, в регион Бретан. Това се е случило още през 2019 година. Имотът е закупен от двойка през 2012-а, като при сливането на плевня и детска стая работниците намерили метална кутия, внедрена в стената. Дни по-късно около една греда намерили портмоне, съдържащо друг комплект монети, пише CNN.

 

 

Общият им брой е 239 и са сечени по времето на Луи XIII и на Луи XIV според Регионалната служба за превантивна археология. Най-старата датира от 1638 година, а най-новата – от 1692 година.

В колекцията има няколко особено редки монети, включително Златния Луи с тамплиерски кръст и Златния Луи с дълга къдрица.

Имението с богатото откритие е построено през XIII век и е било собственост на семейство от богати търговци или фермери, като идентичността на последните известни обитатели е от XVIII век.

Стойността на монетите ще се определи в аукционната къща Deloy в Анжер на 29 септември. Те ще бъдат поделени между тримата строители и двамата собственици на имота.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ