10 навика, характерни за хронично нещастните хора

10 навика, характерни за хронично нещастните хора

Щастието може да бъде изразено в толкова много различни форми, че понякога е трудно да бъде дефинирано с думи.

За разлика от него, нещастието се разпознава изключително лесно и със сигурност ще го усетите, когато ви завладее.

Когато хората са нещастни, това се усеща във въздуха. Да сте близо до тях е трудно и неприятно, а да не говорим как стоят нещата, когато има и работа да се върши в такъв момент.

Нещастието кара хората да странят от вас и създава един порочен кръг, който пречи на вашето развитие и успех. 

За съжаление, нещастието може да ви хване неподготвени. Това означава, че щастието ви, до голяма степен, зависи от вашите навици, мисли и действия. Важно е да ги следите от близо и да не им позволявате да ви завлекат в една бездна на отчаяние и безнадеждност.

В основата на нещастието седят няколко лоши навика, които влияят негативно на вашия живот.  Това са 10 от тях:

1. Чакате бъдещето с надежда, че нещата ще се променят

Да си казвате „Ще бъда щастлив, когато…“ е един от най-често срещаните капани, в който може да попаднете. Как точно ще завършите изречението не е от особено значение, защото то поставя цялото внимание над обстоятелствата, докато истината е, че по-добрите условия не са достатъчни, за да бъдете щастлив.

Не губете времето си в чакване на нещо, което не влияе на вашето настроение по никакъв начин. Вместо това, съсредоточете се върху нещата, които ви правят щастливи днес, в настоящия момент, и осъзнайте, че за бъдещето няма гаранции.   

2. Хабите твърде много време и усилия за придобиване на материални неща

Хората, живеещи в крайна бедност, стават по-щастливи, когато финансовите условия, в които живеят стават по-добри, но след преминаването на финансовата границата от 20 000 долара на година, изследователите наблюдават спад.

Има океан от изследвания, които показват, че материалните придобивки не ни правят по-щастливи. Когато преследването им стане навик, ефектът може дори да бъде в противоположна посока и да ни направи по-недоволни.

Освен разочарованието, което изпитвате, когато получите поредния незначителен предмет, вие осъзнавате, че  всички вещи, които сте придобили, са били за сметка на истинските неща, които могат да ви направят щастливи, а именно вашите приятели, семейство и хобита.

3. Стоите си вкъщи

Изкушаващо е да избягвате социални контакти, когато сте нещастен и не се чувствате много добре. Това, обаче е огромна грешка. Дори и да не ви е особено приятно, социализирането влияе добре на вашето настроение.

Всички имаме дни, в които просто искаме да се завием през глава и да не говорим с никого, но трябва да знаете, че ако това се превърне в навик и тенденция, вашето добро настроение ще бъде основната жертва. Разпознайте случаите, в които нещастието ви кара да се държите антисоциално и излезте навън, за да сте сред хората.

4. Мислите се за жертва на обстоятелствата

Нещастните хора са склонни да живеят и действат от позиция, която ги кара да вярват, че животът е труден и неконтролируем. С други думи „Животът е гаден и аз не мога да направя нищо, за да го променя“.

Проблемът с този начин на мислене е, че той насърчава чувство на безпомощност. Хората, които не вярват в способностите си, не са склонни да предприемат действия, които да направят животът им по-добър.

На всеки се случва понякога да изпитва отчаяние и апатия към живота, но това не трябва да контролира цялостния ви мироглед. Вие не сте единственият човек, на който се случват лоши неща и контролът над вашето бъдеще зависи от вас, стига да сте готови да предприемете действия.

5. Отдавате се на песимизъм

Нищо не засилва нещастието толкова, колкото песимизмът. Освен постоянно лошо настроение, песимизмът превръща вашите мисли в самоизпълняващо се пророчество, или с други думи, много по-вероятно е да ви се случи нещо лошо, ако очаквате и вярвате, че то ще стане.

Трудно е да се отървете от песимистичните мисли, докато не осъзнаете колко нелогични са те. Концентрирайте се над фактите и ще откриете, че нещата не са толкова лоши, колкото изглеждат на пръв поглед.

6. Оплаквате се

Когато човек се оплаква, той засилва и потвърждава негативните си мисли и убеждения. Дискутирането на  това, което ви притеснява и тревожи може да ви помогне да се чувствате по-добре, но трябва да внимавате с тънката линия между терапевтичното оплакване и задълбаването, фиксирането върху негативното еднотемие, което подклажда нещастието. Освен, че ви прави нещастни, оплакването кара другите да ви избягват.    

7. Правите от мухата слон

Лоши неща се случват на всеки. Разликата е, че щастливите хора приемат тези проблеми като нещо нормално, като временни спънки. За разлика от тях, нещастните хора мислят, че проблемите им са доказателство, че техният животът е тежък и несправедлив.

Щастливите хора също се дразнят, когато чукнат или одраскат колата си по пътя до работа, но не забравят, че проблемът можеше да бъде много по-сериозен, ако не бяха минали близо до бордюра. Нещастният човек ще използва това като знак, че денят, седмицата, месеца и дори целият му живот, са обречени на неуспех.

8. Замитате проблемите под килима

Щастливите хора носят отговорност за своите действия и приемат последствията от техните грешки. За разлика от тях, нещастните хора се страхуват от проблемите и неуспехите и опитват да ги скрият.

Игнорирането на тези трудности, обаче ги прави още по-опасни. Ако не се заемете с тяхното разрешаване, започвате да си мислите, че няма какво да се направи и, че нещата са извън ваш контрол, а това за пореден път ви поставя в ролята на жертва.

9. Не се самоусъвършенствате

Песимистичното настроение и чувството на липса на контрол, кара нещастните хора да седят със скръстени ръце и да чакат какво ще се случи, а не самите те да поемат инициатива. Вместо да си поставят житейски цели, да се учат и да усъвършенстват своите умения и способности, те предпочитат просто да се носят по течението и да се чудят защо животът им и не се променя.

10. Завиждате на другите

Ревността и завистта са несъвместими с щастието. Спрете да се сравнявате с останалите за всяко възможно нещо. В едно интересно проучване, голяма част от участниците казват, че ще приемат да получават по-малко пари, само ако всички останали бъдат част от същото понижение на заплатата. Ако искате да бъдете щастливи, този начин на мислене няма да ви помогне и най-вероятно ще има обратния ефект.

Травис Брадбъри, автор на бестселъра „Emotional Intelligence 2.0“и съосновател на TalentSmart, за Inc.com

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ