Маркетинг

Реклама

|

ПР и събития

|

Учени разгадаха защо елхите винаги остават зелени

Учени разгадаха защо елхите винаги остават зелени

Учените успяха да разкрият тайната на иглолистните дървета и да разберат защо те остават зелени и през зимата, и през лятото. Известно е, че боровите иглички са по-устойчиви на ниски температури, отколкото листата поради по-малката си повърхност и по-плътната кожица. Освен това, те имат и допълнителна защита от восъчен слой.

Екип учени от Швеция, Холандия и Канада обаче са провели ново проучване върху иглолистни дървета, растящи в студа. За максимална достоверност, изследването е проведено във външна среда, включително и градски паркове.

Учените успяват да разгадаят механизма на фотосинтеза на иглолистните дървета и установяват, че през зимата те преминават на специален режим, който предпазва фотосинтетичните протеини от увреждане.

Ниските температури през зимата забавят много биохимични реакции на растенията. Боровите иглички поглъщат слънчевата светлина, но процесът на фотосинтеза има по-кратък цикъл и не може да стигне до края.

Оказва се също така, че вечнозелените борови дървета имат по-специална вътрешна структура. За разлика от широколистните растения, иглолистните имат два апарата за фотосинтеза. При високи температури двете фотосистеми се "отделят" една от друга, за да осигурят ефективен процес. През зимата фотосистема 2 започва да прехвърля енергията си към фотосистема 1.

Именно тази специфична структура помага на иглолистните дървета да оцеляват в суров климато и да запазят зелените си иглички по всяко време на годината.

Източник: abc facts

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ