Великите детски изобретения

Великите детски изобретения

Великите детски изобретения

Детската фантазия няма граници. Знаем го добре, но едва ли си даваме сметка, колко удивителни вещи от ежедневното ни обкръжение са измислени от малки и непълнолетни изобретатели. Един бърз поглед назад към историята на откритията показва, че младите мечтатели наистина могат да сътворяват чудеса. Знаете ли, например, че целият свят отбелязва на 17 януари Денят на детските изобретения? На тази дата е роден Бенджамин Франклин, който още на 12 години измисля плавниците. Впоследствие космополитът общественик създава гръмоотвода, „минус“ и „плюс“ за електричеството, медицинският катетър, люлеещото се кресло, затворената фурна и т.н. Бенджамин не е единственият пример в това отношение. Ето още няколко истории за изобретения на млади таланти.

Снегоходът

 Неговият създател е 15-годишният Жозеф-Арман Бомбардие от Канада, който получава за рождения си ден от баща си стар Форд. Машината била в толкова лошо състояние, че Арман нямало какво друго да прави с нея освен да я разглоби на части. За по-малко от седмица обаче от тях създава първия снегоход.
След време Бомбардие основава едноименната компания за производство на самолети – Bombardier, която и до днес произвежда и моторни шейни.

Детското камионче

6-годишният Робърт Пач е най-младият изобретател, получил патент за изобретението си, още през 1936 година. На тази възраст децата главно искат играчки. За разлика от тях малкият Пач поставя началото на една от любимите детски играчки, като прави чертеж на детско камионче, което може да се сглобява и разглобява. Но така и не получава и стотинка за изобретението си, тъй като баща му решил, че не си струва да се опитва да го продава.

Батутът

Измислен е от 16-годишният американски гимнастик Джон Нисен. Младежът сглобява първия батут в семейния гараж и започва да го представя по училищата, откъдето получава поръчки за производство. От създаването си преди около 80 години до днес батутът не е претърпял особени изменения като конструкция и модел, но е станал причината за появата на нов спорт – скоковете на батут.

Ледената близалка

Веднъж 11-годишният Франк Еперсън забравил на улицата чаша с напитка и сламка. А на следващата сутрин открил, че има ледена близалка. Серийното й производство Франк започва 18 години по-късно, когато отваря първия си магазин, специализиран само в продажбата на ледени близалки.

Шрифтът за слепи

Луи Брайл създава прочутата брайлова азбука за незрящи през 1824 година, когато е на 15 години. За основа използва специален военен шрифт за дешифриране на грами, а по-късно добавя към нея и цифрите. Самият Брайл ослепява след злополука в работилницата на баща си на тригодишна възраст.

Ушанките и радиослушалките

Когато бил дете, Честър Гринууд обичал да се пързаля на леда и затова помолил баба си да му направи „защита за уши“ от кожа и парче тел. На 15 години Гринууд патентова изобретението си и така поставя начало на успешната си кариера на предприемач и изобретател. Впоследствие създава първите изкуствени метални зъби, подобрена отоплителна система и участва във въвеждането на една от първите телефонни системи в САЩ. В родния си Фармингтън той създава цял нов бизнес- фабрика за ушанки, в която работят 60 души. Днес там всяка година провеждат фестивал в чест на Честър Гринууд.

Нов тест за ранна диагностика на рак

Блестящи примери за млади изобретатели има и в съвремеността ни. Един от тях е Джек Андрака, който на 15 години създава уникален метод за ранна диагностика на рак на белите дробове, яйчниците и панкреаса чрез специален прибор, подобен на глюкомера за измерването на кръвната захар.
С този уред може да се постави диагноза за 5 минути, при това, много по-евтино от аналогична процедура със скъпа апаратура. Младежът създава изобретението си за 7 месеца работа в научна лаборатория, предоставена му от американски професор, който единствен откликнал на многобройните молби на момчето до стотици учени за съдействие. Андрака работи в нея след училище и през почивните дни.

Роденият през 1997 г. млад талант е удостоен за изобретението си с награда Intel International Science and Engineering Fair, премия „Гордън Мур“ и наградата на Ватикана „Джузепе Шиака“.

По материали от abcfact

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ