Привлекателните хора ни правят глуповати

Привлекателните хора ни правят глуповати

Привлекателните хора ни правят глуповати

Хората лесно изглупяват в присъствието на привлекателен член от противоположния пол, показват нови проучвания. Това явление е особено подчертано при мъжете. Колкото по-атрактивна е жената, която стои пред тях, толкова тестовите резултати стават по-ниски, установяват психолози. 

Това може да се дължи на факта, че хората са прекалено загрижени да създадат добро впечатление, когато са пред привлекателна лизност, че остават твърде малко психически ресурси за нещо друго.

Проучването включвало хора, които говорели с членове на противоположния пол, преди да направят когнитивни тестове. И двата пола са се представили по-зле по време на тестовете, когато са се опитвали да направят добро впечатление на другия. Въпреки това, резултатите при мъжете били по-лоши, тъй като те са се стараели повече да направят добро впечатление.

"Управлението на импулса да създадете благоприятно впечатление не е лесна задача за човешкия мозък. То изисква внимателно следене и контрол на собственото поведение. Необходими са относително високи нива на когнитивен контрол", обясняват авторите.

Проучването е вдъхновено от опита на един от изследователите. Преди известно време той заговорил много атрактивно момиче. Макар да искал да направи добро впечатление, когато тя го попитала, къде живее, изведнъж не могъл да си спомни собствения си адрес. Изглежда, че усилията му да създаде добро впечатление временно са били усвоили повечето от познавателните му ресурси.

Източник: PsyBlog

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ