И срамежливите могат да бъдат добри търговци

И срамежливите могат да бъдат добри търговци

Запознавате се с някого на купон, но той сякаш няма много за казване. Сядате до някого в самолета, но той само мълчи. Човекът до вас е интроверт.

„За мен никога не е било лесно да започна разговор с хора, които не познавам. Но не бихте предположили подобно нещо, ако ме видите в Google Hangout, в телевизионно интервю или в един от семинарите ми за продажби. Когато завърших колежа, бях ужасен от мисълта да отида на интервю за работа докато не осъзнах, че работодателите няма да дойдат до къщата ми и да ме назначат. От 23-годишна възраст продавах коли в продължение на 7 години и никога не се научих да не се притеснявам да казвам „Здравейте“ на клиент“, споделя Грант Кордон в материал в сайта на списание Entrepreneur.

Всеки човек може да бъде интровертен или да изразява видимо и по-емоционално чувствата си според ситуацията. Има хора, които са отворени и общителни, когато организират празненство в собствената си къща. Но трудно говорят, когато са на празненство другаде.

Тогава, какво се случва, когато интроверт работи като търговец?

Не е фатално, смята американският автор. Мнозина описват продавачите като задължително общителни натури. Правилните търговски умения обаче се учат, а с тях идват и добрите лични резултати. За да станете по-ефективен търговец, може да направите следното:

● Запалете се. Ентусиазирайте се. Разберете какво истински харесвате в продукта, който продавате. Опитайте се да бъдете по-въодушевени. Имайте предвид, че в живота, на по-късен етап по-често съжаляваме за това, че не сме показали дадени емоции, отколкото че сме го сторили.

● Правете веднъж дневно нещо, от което се страхувате. Осъзнайте какво ви притеснява и предизвиквайте себе си с малки неща. Тази практика тренира вътрешния кураж и разширява възприятието за личните способности.

Съвет за търговци: Винаги носете химикалка!

● Бъдете толкова упорити, че да ви критикуват. В живота, в бизнеса и особено в продажбите няма да успеете, ако многократно не сте получавали критики. Следвайте клиентите толкова много, че да започнат да се оплакват и продължавайте да опитвате да им се харесате, докато започнат да се възхищават на постоянството ви.

● Поздравявайте всеки познат, който срещнете през деня. Без изключение.

● Наблюдавайте различията. Ако го правите, след серия от провалени опити за продажба ще съзрете кои потенциални клиенти е вероятно да отхвърлят предложенията ви. Отделете момент и вижте с какво хората са различни един от друг.

● Включвайте се в събития на публични места, дори да ви е трудно и да не ви се иска. Излизайте повече. Посещавайте събития, където можете да градите контакти. Не прекарвайте дните си само в дома и в офиса.

● Говорете пред публика винаги, когато ви се отвори възможност. Увереността на оратора се тренира.

● Бъдете заети. Когато постоянно имате идеи и работите върху проекти, когато сте ангажирани и със семейството, няма да имате време да се чувствате неудобно. Ще ви се наложи да се обръщате към непознати хора, да молите за помощ. Един от проблемите на необщителните хора е твърде дългия самоанализ, който правят с свободните си минути.

● Помагайте на други хора да продават. Когато работите с потенциалните клиенти на колеги търговци излизате от зоната на комфорта си и от самоизградената инерция.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ