Синдромът на непрекъснатото преглеждане на служебната поща

Синдромът на непрекъснатото преглеждане на служебната поща

Откакто се премести в телефона, служебната поща е едно от най-притегателните мобилни приложения. 

Хиляди служители на компании непрекъснато проверяват имейлите до тях от компаниите им докато са в движение, включително след края на работния ден. Макар че пощата е високо ангажираща и често интересна, и въпреки че тя може да ни кара да се чувстваме полезни и важни защото е много персонална, понякога се поражда прекомерно преглеждане, дори в моменти, когато това може да се избегне. 

Не се присъединявайте към хората със синдром постоянно да преглеждат на телефона си служебната поща, дори когато са навън и в компанията на други.  

Даже има и някои, които взимат лаптопа си в леглото когато се събудят сутрин. Или си проверяват пощата преди да си измият зъбите. 

Компанията The Energy Project в САЩ преди време направи анкета по темата, в която 60% от хората казаха, че прекарват едва по-малко от 2 часа на ден с изключена поща. А 20% прекарват едва по половин час на ден, без да отварят пощата си.

Явно електронната поща е станала като "тръба за интравенозно хранене", пошегуваха се от изданието Harcard Business Review.

Това е пристраствяне към информацията и комуникацията, към постоянната връзка. Става дума за нужда от неотложно удовлетворение.

Още през 1960 г. психологът Уолтър Мичъл прави експеримент. Пред група от четиригодишни деца той оставя сладкиши. Казва им, че след като излезе от стаята, те могат да изядат по един сладкиш веднага. Ако изчакат 15 минути, могат да изядат по два. Само 30% от децата изчакали 15 минути, останалите предпочели да действат веднага, макар и да получат по-малко възнаграждение.

Въпреки че имейлът не е като сладкишите, по същия начин хората изпитват удовлетворение когато преглеждат пощата си често без да отлагат. Също така голям брой хора използват всяко възможно извинение, за да спрат да работят върху всичко, което е трудно и изисква много концентрация и препочитат да се ровичкат в мейла си. Мичъл нарича това "стратегическо разпределение на вниманието". 

Ако и вие страдате от същия синдром, изберете един ден, в който да изключвате пощата си поне за половин час и да се съсредоточавате върху нещо важно, изискващо цялото ви внимание. След това постепенно започнете да увеличавате този половин час. Използвайте това време да направете нещо полезно, което постоянно отлагате, съветва Мичъл.  

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ