7 мита за шефа

7 мита за шефа

7 мита за шефа

Замисляли ли сте се, какъв живот водят шефовете на компании. Ако сте, вероятно си представяте блясък, лукс и частни самолети. Реалността в голяма част от случаите е малко по-различна. В статия за изданието Fast Company, няколко главни изпълнителни директори споделят за най-големите митове за живота на шефовете, в които служителите вярват.

1. ГЛАВНИТЕ ИЗПЪЛНИТЕЛНИ ДИРЕКТОРИ ИМАТ БЛЯСКАВ ЖИВОТ

От частни самолети до петзвездни хотели, главните изпълнителни директори живеят луксозен живот. Не е така, казва Алекс Шотман, главен изпълнителен директор на Workfront - доставчик на софтуер за управление на проекти. "5 минути преди събранието ще натъпчете сух сандвич в устата си. В 1 часа сутринта ще прстигнете в някакъв лош хотел и ще работите в събота сутрин много преди обикновените хора да се събудят", казва той. "Но повечето хора си мислят, че си живея живота."

"Трябва да се усъвършенствате ден след ден", добавя Джеб Ори, главен изпълнителен директор на Phone2Action, който позволява на гражданите да се свързват с политиците. "Трябва да прекарвате времето си с клиенти, да ги научите, как да работят и как да използват продукта ви. Трябва да се обграждате с хора, които са по-добри от вас, и трябва да създадете условия, за да бъдат успешни и те."

2. РЪКОВОДИТЕЛИТЕ СА САМОТНИ

Лесно е да си помисли човек, че шефовете са самотни, понеже вие сте обградени с много колеги, казва Матю Шилц, главен изпълнителен директор на приложението Salesforce Conga. Бизнесът обаче не трябва да се управлява самостоятелно, добавя Шанън Майлс, съосновател на BELAY, виртуален доставчик на работна сила. "Успешните изпълнителни директори се заобикалят с хора, които споделят сходни виждания и могат да помогнат целите да се изпълнят."

3. РЪКОВОДИТЕЛИТЕ ИМАТ ВСИЧКИ ОТГОВОРИ

За съжаление не е така, казва Аманда Ланерт, главен изпълнителен директор на Jellyvision - доставчик на комуникационен софтуер за служители. "Но имаме способност да намерим отговорите чрез нашите екипи, мрежи и изследвания." Един добър лидер може да бъде преценен по силата на екипа, с който се заобикаля, добавя Талбът Рош, президент и главен изпълнителен директор на финландската компания Blackhawk Network. Ръководителите се обграждат с интелигентни хора, които имат опит.

4. РЪКОВОДИТЕЛИТЕ ПЕЧЕЛЯТ МИЛИОНИ ВСЯКА ГОДИНА

Някои може би да, но реалността е, че повечето изпълнителни директори получават заплащане, въз основа на големината на фирмата, в която работят и в сферата на своята индустрия, казва Марк А. Джилмор, главен изпълнителен директор и президент на Wired Integrations - технологична консултантска фирма, базирана в Силициевата долина. "Повечето главни изпълнителни директори правят умерени шест цифри, но не са милиардери с безкрайни пари", казва той. "Тази група е 1% от 1%, за които често четем нелепици в заглавията. Главният изпълнителен директор често не прави най-много пари, добавя Скот Колисън, главен изпълнителен директор на фирмата за научни данни Continuum Analytics. "Най-гдобре заплатени трябва да са ключовите сътрудници на техническите и търговските позиции", казва той.

5. РЪКОВОДИТЕЛИТЕ СА РАБОТОХОЛИЦИ

Идеята, че изпълнителните директори работят по 100 часа седмично или повече, не е вярно. "Когато намалих часовете си, започнах да печеля повече пари", казва Андреа Гуле, съучредител и главен изпълнителен директор на софтуерна ремоделираща фирма CorgiBytes. "Работата ми като главен изпълнителен директор не беше да работя най-много часове, а да вземам правилните решения в точното време."

Андрю Нюман, главен изпълнителен директор и основател на компанията за киберсигурност "Core Security", се съгласява: "Мисля, че е жизненоважно да изключвате понякога и да рестартирате", казва той. "Извън офиса, когато не съм вкъщи със семейството си, аз съм запален сноубордист и имам черен колан по карате. Малко известен факт е, че аз съм и колекционер на Лего. 

Ръководителите също така отделят време за семейство, казва Сет Бирнбаум, главен изпълнителен директор и съосновател на EverQuote - уебсайт, който обобщава застрахователните котировки. "Най-големият мит, който съм чувал, е че главните изпълнителни директори са твърде заети да посещават семейни събития", казва той. "Винаги съм отдавал време за семейството и децата си. Всъщност, Хелоуин е голямо събитие в моето семейство и никога не съм пропускал нито една година.

6. ГЛАВНИТЕ ИЗПЪЛНИТЕЛНИ ДИРЕКТОРИ СА НЕДОСТИЖИМИ И НЕОТЗИВЧИВИ

Много служители приемат, че главният изпълнителен директор е изолиран и груб, казва Пол Английски, съучредител на Kayak и главен изпълнителен директор на App Business Lola. Вместо да странят, главните изпълнителни директори трябва да имат доверие в идеите си, скромността да осъзнаят, че могат да грешат и любопитството за идеите на другите.

7. РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НЯМАТ ШЕФОВЕ

Служителите си мислят, колко е страхотно да работят без шеф, но това не е вярно, казва Сара Лахав, главен изпълнителен директор на SysAid Technologies - доставчик на софтуер за помощ. "Те мислят, че сами си определяте дневния ред, решавате какво да правите и кога да го направите, и никой не може да ви каже какво да правите. Това е грешно ", казва тя. "Изпълнителните директори докладват; Те се отчитат пред борда на директорите и акционерите и са отговорни за цялостното изпълнение на компанията." В известен смисъл, главният изпълнителен директор има много други ръководители - своите служители. "Всеки ход, решение и комуникация се оценяват от служителите, тъй като това е начина, по който компанията ги обединява като свои служители", казва тя.

Източник: Fast Company

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ