Даде ли ви шефът подарък за “Добре дошли!”

Даде ли ви шефът подарък за “Добре дошли!”

Ако бъдете добри с нов член на екипа в началото, можете да го спечелите на своя страна и да го превърнете във всеотдаен играч от вашия тим.

За да усвоят по-добре новата информация и умения и да станат по-ефективни, току-що встъпилите в длъжност кадри имат нужда от повече лично внимание и време. Вниманието на мениджъра в началото гарантира по-добро и дълготрайно работно партньорство в бъдеще. 

Специалистите смятат, че повечето кадри се ориентират дали да се обвържат емоционално с работното място и решават дали да останат за дълго в първите 6 месеца на новата работа. Голямо значение за решението им как да се реализират оказват отношенията с ръководителя на екипа. 

Как да стане това?

1. Свържете се с човека отрано и лично. Покажете му, че е добре дошъл, въпреки че не ви стига времето.

Практиките на опознаване в Европа и САЩ са различни. Специалистите по човешки ресурси в някои американски компании предлагат нещо допълнително и различно на новодошлите освен стандартното първоначално опознаване на офиса, представяне на колегите и показване на работното бюро. Те създават в сървъра на компанията специална база данни с обща лична информация, където с одобрението на всеки служител са записани основни за него неща - възрастта му, дали има деца, какви са хобитата му, каква музика слуша, къде е работил преди това. Благодарение на тази бланка с информация много от постъпилите служители признават, че никога не са се чувствали „новобранци”.

Има и шефове, които приемат персоналната практика да подаряват лично на всеки нов кадър в първия му ден служебна банкова карта със символична малка сума, рекламни материали или нещо друго, което ще го изненада приятно.

2. Направете представянето по-различно, не като по учебник. Някои мениджъри отделят време и обясняват в първите дни на новия колега мисията и ценсоттите на компанията. Случва се дори да споделят интересни и забавни примери от работата, с реални герои – колегите. Тази практика сближава.

3. Третирайте новоназначените като равни. В някои компании току-що дошлите на работа получават пълната база от служебни ресурси, талони за пазаруване и евентуално бонуси чак няколко месеца, след като са започнали работа. Тази практика е твърде възможно да се приеме болезнено. 

По материали на Entrepreneur

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ