Кои са финалистите в "Мениджър на годината 2019" - имената на претендентите за титлата ще бъдат обявени днес

Кои са финалистите в Мениджър на годината 2019 - имената на претендентите за титлата ще бъдат обявени днес

Кои са финалистите в "Мениджър на годината 2019" - имената на претендентите за титлата ще бъдат обявени днес

Десетте топ мениджъри на България за 2019 година ще бъдат обявени днес на специална пресконференция в Софийската опера и балет с начален час 11.00. Те ще се състезават за титлата „Мениджър на годината” в 12-то поред издание на най-престижния конкурс за висши постижения в областта на мениджмънта. Организатор на единствената по рода си надпревара за отличаване на най-добрите бизнес ръководители е списание „Мениджър“.

50 висши мениджъри от 10 сектора на икономиката кандидатстваха за „Мениджър на годината 2019“. 40 от тях преминаха във втори кръг, в който  се определят и 10-те финалисти по специално разработената за конкурса от консултанската компания Делойт България методология, гарантираща обективност и безпристрастност.

Приходите на компаниите, управлявани от класиралите се във втория кръг участници, са близо 3, 242 млрд. лева (по данни за 2018 г.). Ръстът на приходите на всички участници е 21% на годишна база (2018/2017). Ръстът в EBIDTA на участниците в Етап 2 е 14% на годишна база (2018/2017).

От всички подали документи за участие най-много са лидерите от ИТ индустрията – 31% са участниците от сектор „Информационни технологии, дигитализация и бизнес решения“. 16% са от сектор „Фармация и здравеопазване“. 13% са участниците от „Производство“. По 6% са от „Финансов сектор“, „Търговия на едро“, „Изнесени услуги“. По 3% са от секторите „Строителство“, „Туризъм“, „Медия и реклама“, „Недвижими имоти“.

Чужденците, кандидатствали за титлата през тази година са само двама. Жените участнички са 19%.

Нов акцент в 12-тото издание на конкурса е надграждането му с морални критерии. За целта бе създаден и разписан Етичен кодекс, обобщаващ ценностите, принципите и отговорните бизнес практики, които градят и поддържат култура на почтеност. Подписвайки кодекса, всеки участник на практика декларира, че води бизнеса си прозрачно, честно и прилага добри управленски практики.

Крайният победител ще бъде определен измежду 10-те финалисти след предстоящото им оценяване в третата фаза на надпреварата, в която основен фокус са личностните качества на всеки от топ мениджърите, достигнал до този етап на конкурса. Изготвените крайни оценки ще бъдат валидирани от Обществен съвет.

Кристалната статуетка на победителя ще бъде връчена от президента на България Румен Радев, а датата на официалната церемония, на която ще научим кой е „Мениджър на годината 2019“, ще стане ясна също днес, по време на пресконференцията за представянето на финалистите.

Генерален спонсор на 12-то издание на конкурса "Мениджър на годината" е А1. Състезанието за висши мениджърски постижения се провежда и с подкрепата на: Fibank, Johnnie Walker, MFG,  British American Tobacco Bulgaria, СИ Финанси, Mondelēz International, Rompetrol,  Volkswagen България, Bulgaria Insurance, Актавис ЕАД, Bocconi AUBG, Rene gourmet group  

Медийни партньори на събитието са:

bTV, в."24 часа", Дарик, Bloomberg TV Bulgaria

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ