"Тойота" ще строи град на бъдещето в подножието на Фуджи

Тойота ще строи град на бъдещето в подножието на Фуджи

"Тойота" ще строи град на бъдещето в подножието на Фуджи

"Тойота" (Toyota) обяви планове да построи прототип на града на бъдещето в подножието на японската планина Фуджи, предаде ДПА. Това стана по време на Изложението за потребителска електроника (CES) в Лас Вегас, което днес отваря врати за широката публика.

Селището ще бъде издигнато на терена на затворен завод и ще се казва “Изтъканият град“ - напомняне за началото на "Тойота" като текстилна компания. В него ще живеят постоянни жители и изследователи. Градът ще се захранва с енергия от водородни клетки и ще действа като лаборатория за автономни автомобили, „умни домове“, изкуствен интелект и други технологии, информира БТА. 

Шефовете на много водещи автомобилни компании описват как градовете на бъдещето могат да бъдат проектирани, така че да се понижат парниковите емисии от колите и сградите, да се намалят задръстванията, а интернет технологиите да се прилагат във всекидневието.

Планът на "Тойота" за футуристичен град на площ 71 хектара близо до Фуджи обаче е голяма стъпка пред идеите на конкурентите. Засега концернът не посочва цената на проекта. Компанията очаква първоначално в града да живеят 2000 души, като строителството трябва да започне догодина.

Главният изпълнителен директор Акио Тойода нарече проекта “моето лично поле на мечтите“.

Тойота е възложила проектирането на селището на датския архитект Бярке Ингелс, чиято компания е зад офис сградите на Гугъл (Google) в Силициевата долина и Лондон и небостъргача Световен търговски център 2 в Ню Йорк. От компанията отбелязват, че са отворене за партньорство с други компании, които искат да използват проекта като изпитателна площадка за технологии. 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ