Въпросите, които убиват иновациите

Въпросите, които убиват иновациите

Въпросите, които убиват иновациите

Голяма застрахователна компания иска да създаде радикално ново бъдеще, така че да има значителни средства за мащабни иновации. Но на съвещание на борда на изпълнителните директори задават възможно най-неподходящите въпроси - такива, които ще убият всеки иновативен проект.

Има три опасни въпроса, които гарантирано "убиват" всяка иновация, предупреждава Harvard Business Review. Ето кои са те:

Каква е възвращаемостта на инвестициите от този проект?

Този въпрос плаши иновационният екип и го принуждава да говори лъжи. Екипът не може да отговори честно на този въпрос просто, защото е много рано да определи колко точно ще е възвращаемостта. Така че ще се чувстват принудени да кажат някаква цифра, която може да не е истина.

Можете ли да докажете идеята си и да я подплатите с данни?

Задайте този въпрос на екипа по иновациите и ще ги накарате да вложат цялата си енергия в неподходящи задачи. Те ще се постараят да изследват пазарните тенденции и да придобият данни, а не да мислят за добрите идеи и новите парадигми.

Вие ли ще отговаряте за последствията?

Въпросът ще принуди иноваторите да оставят всичко неконвенционално и да се върнат обратно към реалния свят. Те могат да направят нещо, но то няма да бъде новаторско.

Като член на управителния съвет или мениджър, не е нужно да убивате иновациите с такива въпроси. Ясно е, че новите, оригинални идеи са в противоречие с толкова много от стандартните тестове и процеси на бизнеса. Трудно е да се приеме, че иновацията изисква проучване на непозната територия и труден път. Трябва да се чувстваш достатъчно удобно с това, че не е ясно докъде може да ви отведе новия проект.

За щастие, има други големи алтернативни въпроси, които може да зададете, така че да придобиете поглед върху това, което правите и да помогнете на новаторите да се чувстват комфортно и да се развиват. Опитайте с тези:

- От какви ресурси се нуждаете, за да започнете проекта си?

- Каква допълнителна стойност ще създадете за заинтересованите страни?

- Какво открихте по пътя досега?

Успех!

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ